Konferencijom o preciznoj poljoprivredi Društvo agrarnih novinara obeležava 20. godina postojanja

 

Društvo agrarnih novinara DAN čije sedište je u Novom Sadu, ove godine obeležava značajan jubilej -20, godina od osnivanja.

 

 

ČITAJTE I: Za priznanje “Najbolji u Agrobiznisu“ pristiglo 40 prijava

 

 

 

Centralni događaj obeležavanja jubileja je konferencija DAN-a koja će biti održana tokom 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u ponedeljak, 22. maja 2023. godine u sali 3 Kongresnog centra Master od 13:30 -14:30. Konferencija nosi naziv “Precizna poljoprivreda -iskorak u pametnu poljoprivredu” i edukativnog je karaktera.

Na konferenciji će u Uvodnoj reči o preciznoj poljoprivredi i ulozi medija u tranferu zananja iz različitih uglova govoriti Jasna Bajšanski, predsednica Društva agrarnih novinara, Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nedeljko Tica, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj, ataše za poljoprivredu Kraljevine Holandije Koen van Ginneken i ministarka poljoprivrede Republike Slovenije, Irena Šinko.

U edukativnom delu konferencije govoriće Filip Vasić, sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu na temu: „Poljoprivreda u eri digitalizacije“ i Marija Antanasković, predsednica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije na temu: „Cilj koncepta precizne poljoprivrede i njegova dostupnost u Srbiji“.

O Društvu agrarnih novinara

Društvo agrarnih novinara osnovano je maja 2003. godine tokom održavanja 70. Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Cilj osnivanja bio je da novinari iz čitave države, kao članovi, budu lakše i organizovanije izvorno informisani o zbivanjima u agraru kod nas i u svetu, kako bi blagovremeno, istinito, celovito i stručno informisali javnost.

Članovi DAN-a, njih 40, tada su u velikom broju bili  agronomi zaposleni u štampi, na radiju i televiziji i pisali su na srpskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom i slovačkom jeziku. Dobitnici su većeg broja priznanja od institucija u agraru i novinarskih asocijacija. Ovu tradiciju nastavili su i njihovi naslednici, sadašnji članovi.

Društvo organizuje konferencije za novinare, savetovanja, okrugle stolove i izložbe o temama iz agrara, razgovore sa ekspertima, naučnicima, stručnjacima i poljoprivrednicima. Tokom dve decenije postojanja DAN je organizovao posete institucijama, firmama, asocijacijama u agraru kod nas i u inostranstvu kao i  studijskla putovanja u Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Makedoniju, BiH i Republiku Srpsku. Branko Krtstin  i Đura Pap su bili delegati DAN na Svetskom kongresu agrarnih novinarta u Sloveniji i Austriji. Pojedini članovi su nas predstavljali na skupovima u Danskoj, Belgiji i Holandiji.