Kravlje mleko bez krava proizvodi se i u Evropi

 

Veštačko kravlje mleko proizvod je na kojima rade mnoge kompanije širom sveta. Smatra se ekološki prihvatljivim i jeftinim za proizvodnju.

Na policama trgovina u SAD-u već se nalaze prehrambeni artikli koji su napravljeni od njega.

Izraelski start-up Remilk u Danskoj gradi najveću fabriku na svetu u kojoj će se ono proizvoditi, a posao je krenuo i u Nemačkoj.

 

 

ČITAJTE I: Tužno, ali istinito: U poslednjoj deceniji zatvoreno čak 62.000 malih farmi

 

 

Uz pomoć mikroorganizama

Tehnologija izrade veštačkog kravljeg mleka naziva se precizna fermentacija.

– Njome dobijemo tačno jedan proizvod. Na primer, mlečni protein, kao što je protein surutke ili kazein – pojasnio je za Agrarheute Gregor Kubik iz porodične mlekare Hohland u regiji Algoj, na jugu Nemačke.

Za to su potrebni mikroorganizmi, kao što su kvasci ili bakterije.

– Dobra je stvar što se mikroorganizmi razmnožavaju sami – kaže Kubik pojasnivši da je potrebno samo nekoliko ćelija kvasca ili bakterija da bi se dobilo mnogo mlečnih proteina.

Naglasio je da su toliko tehnički napredni da mogu sintetski proizvesti kravlje gene, koji kodiraju mlečne proteine, u laboratoriji, a uz pomoć Crispr/Cas tehnologije koja omogućava trajno unošenje sekvence kravljih gena u genom mikroorganizama.

Velika konkurencija pravim mlekarima

A da bi se oni razvijali, dodaju im šećer, vitamine, vodu i so. Proces se odvija u velikim inoks posudama, na temperaturi 30 do 40 °C. Nakon nekoliko dana sakupe nastali mlečni protein, očiste ga i osuše u prah. Navode kako ih to čini stabilnima za skladištenje i olakšava transport.

Oni se dalje mogu prerađivati ​- na primer u mleko, jogurt i sir. U ovoj kompaniji ističu da je najveća prednost mala potrošnja vode.

– Prve procene pokazuju da mikroorganizmi mogu da uštede do 90% vode u poređenju sa konvencionalnom proizvodnjom – precizira Kubik.

Ova porodična mlekara ima udeo u izraelskom Remilku, a plan im je uz klasičan asortiman sireva, svojim kupcima ponuditi i zasebnu liniju proizvoda. Oni neće biti dostupni u Nemačkoj pre 2025. godine, otkrio je Kubik, ali smatra da bi za tradicionalne mlekare ovakvo mleko moglo predstavljati veliku konkurenciju. Naravno, potražnja za njim zavisi od potrošača.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

U kojim je artiklima?

Na tržištu SAD-a već se mogu kupiti prvi mlečni proizvodi s proteinima iz laboratorija. Start-up Perfect Day iz Berklija u Kaliforniji prodaje sladoled, mleko, krem ​​sir, čokoladu i proteinski frape u više od 5.000 američkih supermarketa.

Mars je prošlog leta lansirao čokoladu Perfect Day pod nazivom „CO2CAO“. Nestlé prodaje napitke marke Cowabunga u San Francisku s proteinima Perfect Day dok General Mills ima liniju krem ​​sira koristeći Remilk stanične mlečne proteine.

Izvori: Agrarheute i Agroklub

Foto: Pixabay