Malinari traže sastanak na kom će se sresti proizvođači i otkupljivači

 

Na dugo najavljivanom skupu malinara u Arilju organizovanom 19. marta, prisustvovao je veliki broj proizvođača iz ovog i okolnih mesta, dok je jedini predstavnik hladnjačara bio vlasnik  ITN  Group iz Kosjerića, Aleksandar Marković.

On se obratio prisutnima, ali nije mogao odgovoriti na pitanje koliko će ove godine platiti maline.

 

ČITAJTE I: Srbija gubi evropsko tržište malina – Šta utiče na cenu?

 

 

Predsednik udruženja ’’Vilamet’’ iz Arilja, Mileta Pilčević, zadovoljan je odzivom malinara i prisustvom predstavnika Ministarstva poljoprivrede, ali je razočaran što se nisu odazvali otkupljivači koji diktiraju cenu ’’crvenog zlata’’.

Prvi čovek Arilja, Predrag Maslar, zahvalio se predstavnicima ministarstva i drugih institucija, proizvođačima i svima koji su učestvovali u konstruktivnom razgovoru o prevazilaženju problema u oblasti malinarstva.

Direktor Instituta za voćarstvo u Čačku, Darko Jevremović, istakao je da prema njihovoj računici proizvođačka cena na prinos od 10 tona, gde su uračunati svi troškovi materijala i rad, iznosi 240 dinara po kilogramu. Ukoliko su prinosi manji, cena je viša i obrnuto.

Foto: Pixabay

Malinari su uputili molbu Ministarstvu poljoprivrede da u što kraćem roku organizuje sastanak na kome će prisustvovati i proizvođači i otkupljivači malina, kako bi se razgovaralo o ovogodišnjoj otkupnoj ceni. Oni su zabrinuti jer još uvek niko ne izlazi sa ponuđenom cenom za rod 2024, i ne žele dalje da ulažu ukoliko procene da im se ne isplati.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Uz pomoć Ministarstva poljoprivrede proizvođači i hladnjačari će narednih dana pokušati da se dogovore, kako bi korist od ’’crvenog zlata’’ bila obostrana.

 

Izvor: Infoliga.rs