Meksiko ne želi GMO kukuruz iz SAD

 

Prema rečima predsednika Meksika, Andres Manuel Lopez Obrador, meksička vlada ne može da kupuje kukuruz iz SAD jer ne želi GMO kukuruz. S’ druge strane, SAD želele su da prodaju ovoj zemlji više žutog kukuruza, što je Meksiko je odbio, rekao je Lopez Obrador na redovnoj konferenciji za novinare, a preneo je Rojters.

 

 

ČITAJTE I: Odgajivačima mlečnih krava bespovratno 15.000 tona kukuruza

 

 

 

-Postoji tržište za ovakav kukuruz ali vlada ne može da ga kupi jer ne želimo GMO, rekao je predsednik Meksika navodeći da nema dovoljno naučnih istraživanja o njegovim efektima.

-Mi smo suverena, slobodna zemlja, dodao je on.

Kako piše Rojters, Meksiko ima kontovrzni predsednički dekret kojim se želi zabraniti upotreba GMO kukuruza do 2024. godine i postepeno ukinuti herbicid Glifosat pronađen u Raundapu.

Meksiko uvozi oko 17 miliona tona kukuruza iz SAD godišnje i na putu je da uveze još veću količinu ove godine, kažu stručnjaci.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Lobisti američkih farmi insistiraju da će zabrana prouzrokovati milijarde dolara ekonomske štete.

Američka trgovinska predstavnica Ketrin Taj na viruelnom sastanku održanom ranije u novembru razgovarala je o razlikama sa Meksikom oko njegovog energetskog sektora i izvoza kukuruza iz SAD, podvlačeći “važnost izbegavanja poremećaja u izvozu kukuruza iz SAD”.