Novosadski 55. Međunarodni sajam turizma u slici i reči

Na Novosadskom sajmu održava se 55. Međunarodni sajam turizma koji je prilika za nove perspektive ponuda i trendova u ovoj privrednoj grani.

Ova sajamska izložba za izlagače je prostor koji pruža mogućnost za poslovanje i povezivanje sa klijentima, kolegama, partnerima, učenicima, studentima, medijima..Široka publika ima priliku da rezerviše boravak u zimskim turističkim centrima i doček Nove godine, a moguće su i rane rezervacije letnjih aranžmana. Takođe se može informisati o ponudama banjskih, spa i wellness centara u regionu ali i drugim specifičnim vidovima turizma.

 

 

ČITAJTE I: Karin salaš živi puna dva veka na radost njegovih vlasnika i putnika namernika

 

 

Sajam turizma traje do 30. novembra i okupio je više od 240 izlagača iz 12 zemlaja – Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Bugarske, Tunisa, Severne Makedonije, Grčke i Rusije.

Na štandu zemlje partnera mađarski gradovi, banje, vina, gastronomija i porcelan

Zemlja partner je Mađarska, a nosilac partnerstva je Mađarska agencija za promociju izvoza HEPA. Ova, nama susedna zemlja, predstavlja se kroz kolektivnu izložbu 14 učesnika – turističkih organizacija, gradova poput Budimpešte, Harkanja, Pečuja, Segedina, Moroholoma, institucija članica mađarskog Ministarstva spoljnih poslova i trgovine, turističkih konsultanskih firmi. Posetioci mogu da se informišu o mogućnostima boravka na obalama jezera Balaton, u banjama, spa centrima, termalnim bazenima. Za posetioce su pripremljeni i vaučeri koji obezbeđuju 50% popusta na usluge banje Sent Eržabet, upoznavanje kulture i tradicije ali i gastronomije što pruža priliku za degustaiju nadaleko poznatih mađarskih proizvoda. Posebnu pažnju privlači prezentacija slikara porcelana (Kalocsai Porvelan Manufaktura).

Ulaz za posetioce je besplatan

Novosadski sajam naglašava da je i ove godine ulaz za posetioce besplatan i to zahvaljujući prvenstveno Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam. Paviljon ovog sekretarijata u Hali „Master“ ukupno zauzima 210 kvadratnih metara i izložbeni prostor od stotinu kvadrata pod nazivom „Vinska kuća Vojvodine“ u uglu ove hale. To je mesto okupljanja 12 vinarija, suizlagača, korisnika sredstava i partnera sekretarijata. Suizlagači su udruženja preduzetnika, zanatlija i malih privrednika koja roje najmanje 15 članica, udruženja vinara koja u svom sastavu imaju najmanje 15 vinarija upisanih u Vinskiregistar. Tu su i obrazovne institucije sa područja AP Vojvodine i ilagači koji su nosioci oznake kvaliteta „Najbolje iz Vojvodine“. Sekretarijat je ugostio i Nacionalni park „Fruška gora“, opštinu Nova Crnja i Grad Trebinje sa čijeg štanda stiže poruka: „Čoveče, opusti se“.

„Crni petak“ i popusti do 55% na štandovima turističkih agencija

Sezona putovanja traje cele godine, a tokom zime idealne su daleke egzotične destinacije, sa letnjim temperaturama. U Hali „Master“ nalaze se štandovi brojnih turističkih agencija koje imaju ponude za Tursku, Grčku, Tunis, Sardiniju, Tasos, Španiju ali i za Tajland, Zanzibar, Maldive, Sejšele, Bali. U okviru akcije Black Friday, „Kontiki“ i agencija „Big Blue travel“ nude popuste i do 55 odsto. Osim toga, od ove godine imaju i novinu – premijum putnik, koja omogućava turistima da već sada uplate letovanje uz doplatu od tri odsto. To im omogućava da 15 dana pred polazak otkažu put uz vraćanje novca (osim dodatog procenta) ili izaberu drugu lokaciju i termin.

Učenici i ugostitelji pokazuju svoje umeće

Samostalni sindikat ugostiteljstva i turizma Srbije, organizovao je na Međunarodnom sajmu turizma dvodnevni, 34. zbor ugostiteljskih i turističkih radnika. Sajamski posetioci imaju priliku da u Hali „Master“ uživaju u izuzetno maštovitim pekarskim proizvodima i aranžmanima od mesnih prerađevina. Najveštijima slede pehari, medalje, diplome i zahvalnice. U 12 disciplina takmiči se 55 učenika stručnih škola i zaposleni u turističkim i ugostiteljskim objektima u Novom Sadu, Šapcu, Prolom banji, Somboru, Beogradu i Novom Pazaru. Sabiranjem bodova u svakoj od disciplina dobiće se ukupni pobednik  kome će biti uručen pobednički pehar. Između ostalog, konobari se takmiče u postavljanju stolova, poslastičari u izradi eksponata poslastičarskih radova, pekari u izradi raznih vrsta peciva, kuvari u pripremanju nacionalnog jela i dr., a pažnju je privukao i karving – veština rezbarenja voća i povrća.

Gastro kup 2024. – međunarodno gastronomsko takmičenje uživo

Tokom prva dva sajamska dana odžava se i Gastro kup 2024. koji predviđa međunarodno takmičenje u kategorijama: hladno/toplo predjelo, jelo od testenine, moderno restoransko jelo, moderno nacionalno jelo, rižoto na dva tanjira i autorsko jelo. Organizovano je i timsko takmičenje – moderno restoransko jelo u tri sleda i Memorijalni turnir „Marko Trpković“ – restoranski desetr tiramisu. Takmičari pripremaju i izložbeni rad – torte i skulpture od čokolade, a nadmeću se i u pripremi nacionalnog jela i u karvingu.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Mnoštvo poklona za posetioce

U saradnji sa izlagačima organizovana je i Poklon-igra za posetioce. Za učestvovanje je dovoljno ubaciti registracioni list u jasno obeleženu kutiju. Biće dodeljeno više od 40 poklona , a izvlačenje kupona sa imenima dobitnika biće organizovao u subotu, 30. novembra od 15 časova.

Piše: Jasna Bajšanski