Novosadski sajam: Uskoro 53. Međunarodni sajam turizma

 

Međunarodni sajam turizma, uz mnoštvo transformacija, više od pola veka jedan je od prepoznatljivih simbola Novosadskog sajma. Ove godine, u skladu sa željama izlagača, biće organizovan odvojeno od Sajma lova i ribolova, u terminu – od 17. do 19. novembra.

Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma je Crna Gora, koja je na isti način bila podrška na ovoj priredbi i ranije.

-Gotovo kompletna crnogorska turistička privreda zainteresovana je za ovaj sajam. Doći će sve crnogorske turističke organizacije, a videće se šta je to Crna Gora pripremila, pre svega u zimskom i novogodišnjem turizmu. Imaćete priliku da probate i naša vina i specijalitete. Specifično je i da dolazi Budva sa dodatnom namerom da predstavi svoju kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture gradu koji i dalje drži tu titulu, kaže Nevenka Ćirović, konzulka Crne Gore u Srbiji.

 

 

 

ČITAJTE I: Pre dve godine područje Đerdapa proglašeno je za geopark

 

 

 

 

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević kaže da će sva tri dana nastupa na paviljonu Pokrajinskog sekretarijata će biti različita.

-Prvi dan ćemo iskoristiti da predstavimo mlade u turizmu, tj obrazovanje u turizmu. Sve srednje stručne škole koje imamo, fakultete koji imaju odgovarajuće smerove, kao i srednje škole iz regiona biće nam gosti.  Drugi dan posvećujemo regionu, nazvaćemo ga Region ljubav, a dolaze nam prijatelji iz Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije. Hoćemo da predstavimo ono sve što je duša regiona, jedno šarenilo, lepotu, gastronomsku ponudu. Uz to ćemo predstaviti i Tur de Fruške 2023. Trećeg dana želimo da pokažemo šarolikost cele Vojvodine. Tu će biti žensko preduzetništvo i stari zanati jer sledeće godine hoćemo uz dragocenu poomoć TONS-a da pokrenemo kampanju koja se zove Gastro magneti, a to znači da hoćemo da vojvođanska jela pretvorimo u magnete, obajšanjava Ivanišević.

Inače, Pokrajinska vlada, pored ostalih nosilaca znaka Najbolje iz Vojvodine isti dodelila i Novosadskom sajmu.

-Mi smo se uverili da je domaći turista isto toliko važan zahvaljujući našim brojnim kampanjama koje smo uradili i da je turistička privreda usmerena pre svega na našu podršku. Turistička organizacija Vojvodine će na svom štandu pored naše, predstaviti i ponudu 23 turističke organizacije, rekla je Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine.

TOV je zajedno sa Privrednom komorom Vojvodine i resornim sekretarijatom prošle godine započeo kampanju „Vojvođanski ručak – neodoljivi ukusi ravnice“ što će se svakako nadovezati na Vinski put Novog Sada.

– Cilj nam je da kroz bogatu vojvođansku gastronomiju prikažemo pre svega destinacije i mesta – kroz autentične objekte, i prikažemo ono što Vojvodina ima da ponudi,  i naravno ništa bez degustacije svih ovih tipičnih proizvoda i predstavljanja. Osim Vojvođanskog ručka svakako će biti i Banatski fruštuk i brojne druge prezentacije koje su priredile naše loklane turističke organizacije. Ja se nadam da ćete otići sa Sajma puni utisaka i punog kofera uspomena iz Vojvodine, kaže Pavlovićeva.

Novi Sad sa Gradskom upravom za privredu nastupiće na dva štanda na kojima će biti 14 izlagača i suizlagača.

– Naparvili smo Gastronomsku i Vinsku ulicu možda nekog budućeg događaja, budućeg Sajma vina. Imaćemo pet novosadskih vinara koji imaju zaista kvalitetno i dobro vino i predstavićemo deo gastronomske ponude. Započinjemo kampanju „Oseti duh zimske fantazije u Novom Sadu“. Sa Sajmom smo organizovali  i podržali dovođenje turoperatora. Predstavićemo i Novi Sad sa Fruškom gorom, tu su Sremski Karlovci kao i Nacionalni park Fruške gore, kaže Branislav Knežević, direktor TO Novog Sada.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković najavio je više od 250 učesnika koji će doći iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Turske, Rumunije, Kipra, Bugarske, Iraka i Austrije.

– Posetioce očekuju sadržajni nastupi, sajamski popusti, last minit aranžmani za zimovanja, frst minit letovanja, stručni skupovi, B2B sastanci, Gastro izazovi kao i Gastro kup Srbija – takmičenje profesionalnih kuvara, HORECA – oprema za ugostiteljstvo, Poklon-igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama… Jedan od novih segmenata su Dani karijere i to će biti sjajna prilika za one koji traže posao da se sretnu sa poslodavcima u turističkom sektoru. U projekat je uključena Nacionalna služba za zapošljavanje, a između ostalih biće ponuđeno 300 radnih mesta u ugostiteljstvu, za najveći hotel koji se gradi na Kipru. Kroz Hosted Buyer Program Novosadski sajam dovodi turoperatore iz Rumunije, Bugarske, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske  koji će imati B2B sastanke sa izlagačima, kaže Cvetković.

Ispred Hale „Master“,  biće održan “Festival vojvođanskih festivala – Rogalj” koji okuplja organizatore tradicionalnih vojvođanskih gastronomskih manifestacija. Spremaće se specijaliteti kojima su posvećene poznate vojvođanske manifestacije, kobasice, čvarci, gulaš, rečna riba, langoš i još mnogo toga… U Kongresnom centru “Master”, 17. novembra, na Međunarodni dan studenata, govoriće se o đačkom turizmu i putovanjima za mlade. Istog dana, biće reči o “Savremenim trendovima u turizmu i ugostiteljstvu”. U organizaciji učestvuje Prirodno matematički fakultet, Univerziteta u Novom Sadu. Biće organizovana obuka za korišćenje sistema za elektronsko fakturisanje. Tokom Sajma turizma, održaće se i Prvi Medicinski samit i drugi po redu Sajam medicinskog turizma koji organizuje Projekt Lab.

U susret Sajmu turizma ocenjivan je kvaliteta turističkih objekata i usluga. Rezultati ocenjivanja biće poznati do početka 53. Međunarodnog sajma turizma, a priznanja najboljima biće uručena na Večeri šampiona, 18. novembra.

Radno vreme Sajma turizma biće od 10 do 19 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 350 dinara, a za dolaske u organizovanim posetama (grupe veće od 15 osoba) 300 dinara. Ulaznica za penzionere i decu od 7 do 12 godina je 300 dinara, dok deca do 7 godina ne plaćaju ulaz.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u Poklon-igri koju je Novosadski sajam organizovao sa izlagačima.

Prvi put će Međunarodni sajam turizma biti održan u hibridnom okruženju – u realnom prostoru Novosadskog sajma i virtuelnom prostoru platforme ExpoOnline.rs.

Foto: Novosadski sajam