Jesenja obrada zemljišta u vinogradima obavlja se nakon završene berebe grožđa, a najkasnije posle opadanja lišća (novembar). U povoljnim klimatskim uslovima može se vršiti i tokom zime, prenosi portal PSSS.
U uskoredim vinogradima obavlja se riljanje uz pomoć ašova ili oranje vinogradarskim plugom.
U špalirskim vinogradima i matičnjacima duboka obrada se obavlja oranjem na razor, uz pomoć višebraznog pluga ili ravnim oranjem uz pomoć tzv. čizel –pluga, kao i uz pomoć rotacione motike.
Obrada je najbolje da se obavlja na umereno vlažnom zemljištu. U područjima sa jakim mrazevima (ispod -18oC) obavlja se oranje na razor , tako da se zemljište nabacuje prema čokotima i vrši njihovo delimično zagrtanje radi zaštite od mraza.
U ostalim područjima preporučuje se tzv. ravno oranje ili okopavanje uz pomoć rotacione motike. Pri ovakvoj obradi zemljište se samo rastresa i ostaje relativno ravna površina obrađenog zemljišta. Na peskovima obrada se vrši diskosnim plugovima.
Dubina jesenje obrade iznosi 20-25 cm. Pri tome se vodi računa o dubini rasprostiranja korenovog sistema kako se ne bi oštetio veliki broj korenova. Na sredini međurednog prostora dubina obrade može da iznosi od 25-30 cm, ali prema čokotima ne treba da prelazi 20 cm, jer se korenovi iz stabla ( korenovog struka) razvijaju i rastu koso prema sredini međurednog prostora.
Kod jesenje obrade zemljišta u vinigradu kvalitet obrade nije od velikog značaja. U slučaju rada po suvim ili previše vlažnom zemljišu stvaraju se plastice – velike grudve, koje će se tokom zime usitniti pod uticajem zimskih padavina i mrazeva.
Jesenja obrada se kombinuje sa đubrenjem organskim i mineralnim đubrivima. Tada se primenjuje stajnjak i formulacije mineralnih đubriva sa povećanim sadržajem kalijuma i fosfora, najbolje formulacije i količine koje su dobijene proračunima iz agrohemijske analize zemljišta.
Pre početka obrade ravnomerno se uradi rasturanje planiranih đubriva, prvo mineralnih pa organskih i odmah se vrši zaoravanje. Đubrenje se može obaviti i tako što će se otvoriti duboke brazde, 60-80 cm, bočno od čokota u koje se rasturaju organska i mineralna đubriva, koje se zatim zatvaraju i vrši se njihovo oranje.
Piše: Radmila Koprivica master voćarsva i vinogradarstva.
Foto: Pixabay