Počelo prijavljivanje za elektronsku registraciju poljoprivrednih gazdinstava

 

Juče je počelo prijavljivanje za elektronsku registraciju poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji.

 

Registracija treba ne samo da uštedi vreme i novac već je i put do subvencija. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je za RTS da se život proizvođača olakšava što se tiče administracije. Do sada je već oko 240.000 poljoprivrednih proizvođača preuzelo svoj elektronski broj.

 

ČITAJTE I: Registracija na sistem e-Agrar u nekoliko koraka

 

 

Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da juče ujutro sve pušteno za registraciju,i da je ona počela.

-Testna baza koju smo pustili u četvrtak popodne je u međuvremenu do preksinoć u osam registrovala 12.400 poljoprivrednika, što je odličan broj, odličan odgovor poljoprivrednika. Očekivali smo da će biti padova sistema, i nepoznatnih stvari, ali sada svi poljoprivrednici mogu da počnu da se registruju, na svojim mobilnim telefonima, tako što će ići na sajt e-Agrar, gde postoji video-link. Oni koji više vole da čitaju imaju uputstvo da listaju stranice, elektronski ili ako mogu da štampaju, kaže Tanaskovićeva.

Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ukoliko im sve ovo nije prihvatiljivo, proizvođači mogu da idu u poljoprivrednu stručnu službu.

-Konstatovali smo za ovih par dana da poljoprivrednici imaju poteškoća pri registraciji pravno-formalno sa parcelama, to traži novo vreme, da obnove ono što treba i konstatuju u Republičkom geodetskom zavodu – registacija može da se uradi, ali taj završni korak kada tačno znaju da li je parcela njihovo vlasništvo, da li je u zakupu, rekla je ona.

Štedi se vreme i novac

Ova prva registracija će možda potrošiti neki minut više, ali ne više od 15 minuta, dok se sravne sva stanja u registrima tražiće novo vreme, sve drugo će biti klik od pet minuta.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

Ističe da se poljoprivredni proizvođači više ne bave papirologijom, a imali su prethodno 89 papira.

Više nije potrebno mnoštvo raznih podataka koje su jurili svaki put pri svakoj predaji za subvenciju, njihov život će biti mnogo lakši, sa manje administracije.

 

Foto: Vlada Srbije, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva