Počeo je 90. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

 

U Novom Sadu danas je počeo jubilarni 90. Međunarodni poljoprivredni sajam. Najveću agrarnu smotru u ovom delu Evrope zajedno su otvorili Frančesko Lolobriđida ministar poljoprivrede Italije, zemlje koja je po treći put zemlja partner Poljoprivrednog sajma, i ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković.

 

 

ČITAJTE I: Sreda – Porodični dan na Poljoprivrednom sajmu

 

 

 

-Ovogodišnji Poljoprivredni sajam,okupio je više od 1.100 izlagača iz 26 zemalja, a posetioci mogu da, između ostalog, pogledaju  i 14 kolektivnih izložbi, rekao je generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma

Na svečanom otvaranju prisutnima se obratio i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekavši da su Grad Novi Sad i Sajam zajedno rasli. On je podsetio  da je prva sajamska izložba u Novom Sadu održana 1923. godine, pre pre tačno jednog veka.

Ministar poljoprivrede Republike Italije, Frančesko Lolobriđida naglasio je da Srbiju i Italiju povezuje mnogo toga.

 – U oblasti agrara dve zemlje treba da produbljuju saradnju i zajedno traže rešenja za aktuelne probleme u ovom sektoru. Posebno smo zainteresovani za sektor agrotehnologija, rekao je Lolobriđida.

Ministar poljoprivrede Republike Italije Frančesko Lolobriđida i ministarka poljoprivrede Republike Srbije Jelana Tanasković

Na kolektivnoj izložbi Italije u Hali 1 prisutno je 21  italijansko preduzeće, a polovina od tih preduzeća je prvi put na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

-Robna razmena između Italije i Srbije vredna je 583 miliona evra što je za 20 odsto više nego prethodne godine, istakla je na otvaranju ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Svečano otvaranje 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu

Međutim, svečano otvaranje Poljoprivrednog sajma proteklo je uz zviždanja poljoprivrednika koji su ostali napolju – ispred ulaza u Sajam. Oni već peti dan protestuju tražeći kompletno ispunjavanje svojih zahteva. U trenutku svečanog otvaranja Poljoprivrednog sajma  u Vladi Srbije odvijali su se pregovori sa predstavnicima poljoprivrednika.

Tokom svečanog orvaranja sa sajamskog ulaza dopirali su zvižduci poljoprivredi koji protestvuju peti dan

– Zahvaljujem im se na tome što izdržavaju sve pritiske, što uprkos tome se trude da rade i proizvode i bore se sa svim nedaćama tržišta. Poručujem im da je njihova država na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem uz njih, da treba u nama da vide sagovornike i prijatelje, rekla je Tanaskovićeva,uz obećanje da će izvući maksimum u zakonodavnom okviru kako bi problem bili prevaziđeni.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Ona je dodala da je Ministarstvo svaki dan uz poljoprivrednike i radi na rešavanju nagomilanih problema u agraru.

Poljoprivredni sajam traje do 26. maja.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Agroportal.rs