Ponovni sastanak malinara i predstavnika resornog ministarstva u utorak, 4. aprila

 

U prostorijama Agro kluba Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ponovo će se u utorak, 4. aprila u 11 sati sastati malinari i predstavnici kabineta resornog ministarstva.

Pored predstavnika Nacionalnog društva za voćarsku proizvodnju “Naše voće Srbija”, koje okuplja značajan broj zadružnih i malih porodičnih hladnjaca sa velikim brojem kooperanata, a koji su velika sigurnost u proizvodni maline vec dugi niz godina, sastanku će prisustvovati i profesori iz sektora agrara, akonomije i Zadruzni savez Srbije.

 

 

ČITAJTE I: Malinari poručuju: Nova sezona na pragu, a stari problemi nerešeni

 

 

Nadamo se da ce radni sastanak doneti rezultate našeg zajednickog tromesecnog rada u pozitivnom ishodu za rešavanje  problema u sektoru malinarstva Srbije.

Teme sastanka su:

  1. Rešavanje problema u malinarstvu Srbije malih porodičnih i zadružnih hladnjača kao i ispalta proizvođača za rod 2022. godine. Predstavljanje konkretnih rešenja na kojima su malinari radili zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
  2. Analiza predloga plana rada u sezoni 2023. godina i konkretna rešenja.
  3. Predlog za osnivanje nadzornog tela u sektoru malinarstva i izrade planskog dugogodišnjeg plana razvoja proizvodnje, prerade, plasmana i marketinga u sektoru malinarstva.
  4. Usvajanje predloga Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da se malina proglasi nacionalnim proizvodom Srbije.

Malinari i ovog puta poručuju da MALINA NEMA ALTERNATIVU jer je ona sinonim  opstanka stanovnika u regijama gde se intezivno proizvodi, posebno u ariljskom malinogorju koje  ima tradiciju ove proizvodnje dužu od pola veka i  zaštitu geografskog porekla.

Sem toga, srpska malina daje veliki doprinos u  BDP-u, navodi se u saopštenu Društva “Naše voće Srbija”.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Ovo udruženje ističe da naša malina zauzima  uvaženo  mesto na svetskoj pijaci koje je izboreno kvalitetom ali ta prednost nije iskorišćena.

-Timskim radom, primenom novih načina ponašanja i  fer-tržišnih uslovima sa državom kao partnerom, proizvodjackim organizacijama i plasmanom od polja do police marketa imamo šansu da malinu održimo kao ekonomsku sigurnost za više od 500.000 stanovnika Srbije, piše u saopštenju.

Podsećanja radi, 23. februara na istom mestu i sa sličnim temama održan je sastanak malinara i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Tada je rečeno da  je neophodno do 15. marta organizovati sastanak izvoznika, malih hladnjačara i malinara., dok je 25. mart označen kao krajnji rok za rešenje navedenih problema.

Piše: Jasna Bajšanski