Posle rebalansa, budžet Ministarstva poljoprivrede veći za 34,7 milijardi dinara

 

Budžet Ministarstva poljoprivrede za 2023. godinu je posle rebalansa uvećan za 34,7 milijardi dinara i iznosi čak 114,4 milijarde dinara, što predstavlja gotovo sedam odsto poreskih prihoda budžeta Srbije.

 

Kako navodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, iznos ukupnih subvencija u poljoprivredi sa svim izvorima finansiranja je 100,9 milijardi dinara, što iznosi 88 odsto budžeta ministarstva i 45 odsto ukupnih subvencija.

 

 

ČITAJTE I: Raspisan javni poziv za dodelu zaštitnih ramova za traktore

 

 

Sredstva za subvencije koje se realizuju preko Uprave za agrarna plaćanja sada iznose 96,2 milijarde dinara.

Za direktna plaćanja je izdvojeno 68,7 milijardi dinara, a za mere ruralnog razvoja 14,5 milijardi dinara.

Budžetske izmene i povećanje davanja države biće sprovedene u najboljem interesu svih poljoprivrednika, a sva direktna davanja za koja su do sada bili objavljeni javni pozivi, biće isplaćena do kraja septembra, saopštilo je resorno ministarstvo.

Budžet Republičke direkcije za vode nakon rebalansa iznosi 7,3 milijarde dinara, a povećanje od 1,6 milijardi dinara se odnosi na odbranu od poplava. Budžet Uprave za veterinu je uvećan za dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje bolesti afričke kuge svinja inadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Povećanje budžeta između ostalog podrazumeva:

– Povećanje subvencija po hektaru obradive zemlje sa 9.000 na 18.000 dinara, tako da će po ovoj meri poljoprivrednicima ukupno biti isplaćeno 30 milijardi dinara.

– Davanje po grlu priplodne mlečne krave sa 25.000 na 40.000 dinara. Za ovu meru će u 2023. godini biti ukupno isplaćeno 14,3 milijarde dinara.

– Davanje po grlu za kvalitetne priplodne krmače sa 15.000 na 18.000 dinara.

– Povećanje premije za mleko sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu. Ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biće 15 milijardi dinara. Od ove godine  ukinuta je i donja i gornja granica i kada je reč o broju grla i količini isporučenog mleka – apsolutno za svaki litar mleka ćemo isplatiti premiju.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Na zahtev proizvođača, Ministarstvo je po prvi put u podsticaje uvrstilo i subvencije za uzgajanje ruža.

Ove godine biće umanjene naknade za odvodnjavanje za 50%, a od 2024. u potpunosti će biti ukinute.

Među dodatnim merama podrške poljoprivrednicima obezbeđena je i refakcija, odnosno povrat za akcize za gorivo u iznosu od 50 dinara po litru koji će važiti od 2024. godine.