Pradedini geni probudili ljubav prema pčelarstvu

Tomaševići iz Sremske Mitrovice od 2016. godine bave se pčelarstvom. Reč je o porodičnom poslu, a  Marko je zapravo produžio tradiciju svog pradede koji se dugo bavio pčelarstvom.

 

 

 

ČITAJTE I: Pčele vole borač

 

 

 

-U podrumu svoga dede, koji nije bio pčelar, video sam stare košnice koje nisu imale ni približan izgled kao ove današnje kojima pčelarimo. Tada sam bio dete ali, nešto je počelo da me privlači ovom poslu. Kada sam postao svoj čovek, odlučio sam da mi pčelarenje postane dodatan posao,  priča Marko Tomašević.

Kaže da je prvu košnicu kupio na nagovor drugara, a sada ima 80 pčelinjih društava. Osim čistog meda, Marko i Marina Tomašević ovoj hrani bogova dodaju i liofilizovano voće i na taj našin dobijaju proizvode neodoljivog ukusa i dodate vrednosti.

-Mešamo med od uljane repice sa drugim medovima i to je dugotrajan proces mešanja da bi se stvorio krem med. Reč je o njegovoj finoj kristalizaciji. Kada se ovaj proces završi krem medu dodajemo liofilizovano voće koje nabaljamo od jedne firme iz Arilja sa kojom sarađujemo godinama, kaže Marko.

Tomaševići su prepoznatljivi po proizvodnji medovače.

-Ovo piće pravi se od najkvalitetnije rakije i meda. Ali, mi mu dodajemo i razno bilje. Sve to u buretu mora da stoji godinu dana, objašnjava Tomašević.

On naglašava da je paša ove godine bila izuzetno dobra, a vremenski uslovi idealni za pčele.

-Tokom sezone imamo sedam selidbi. Prva je aprila kada pčele vozimo na oprašivanje jabuka, zatim na uljanu repicu, slede dve bagremove paše, pa ona na lipu na Fruškoj gori. Zatim odlazimo u Banat na pašu suncokreta, a u posavskom delu nastaje šumski med. Svaka paša dala jedobre rezultate, kaže on.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

 

Svoje proizvode Marko i Marina plasiraju na različite načine, a ono što ne propuštaju je Noćni bazar koji se jednom mesečno održava na Ribljoj pijaci u Novom Sadu.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski