RFV: Konkursna linija za investicije u poljoprivredi

 

Razvojni fond APV  bavi se kreditiranjem registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, pravnih lica i preduzetnika po najpovoljnijim uslovima i iz godine u godinu nastavlja uspešan trend poslovanja.

Rokovima otplate do 7 godina, periodom mirovanja do 2 godine, povoljnim kamatnim stopama, RFV veoma je uticao na kreditnu ponudu banaka. Time je poljoprivrednicima na teritoriji Vojvodine omogućeno povoljnije korišćenje finansijskih sredstava za sve vrste investicija kao i obrtna sredstva. Analizirajući broj podnetih i odobrenih kreditnih zahteva u 2022.godini   zaključeno je da je najveće interesovanje korisnika vladalo za kredite za investicije u poljoprivredi, za kupovinu poljoprivrednog zemljišta i za kupovinu poljoprivredne mehanizacije.

 

 

ČITAJTE I: Otvorena vrata o Fondovima EU: Sve o IPARD-u 20. januara u Novom Sadu

 

 

 

Od široke palete kreditnih proizvoda za konkursnu liniji za investicije u poljoprivredi vlada najveće interesovanje.

Osnovni cilj razvoja ove konkursne linije  je obezbeđenje finansijskih sredstava radi podrške razvoja i unapređenja sektora poljoprivrede putem povećanja nivoa tehničke opremljenosti, obima, efikasnosti i inteziviranja poljoprivredne proizvodnje, povećanja produktivnosti, podizanje stepena konkurentnosti i zaštite životne sredine.

Sredstva po ovoj konkursnoj liniji se dodeljuju za nabavku opreme za poljoprivrednu proizvodnju, nabavku osnovnog stada, nabavku pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo, nabavku sadnica i ostalih višegodišnjih zasada, nabavku protivgradnih mreža, nabavku plastenika, staklenika, izgradnju bunara i nabavku opreme i sistema za navodnjavanje, kao i za kupovinu, izgradnju i adaptaciju skladišnih kapaciteta kao i kupovinu, izgradnju i adaptaciju građevinskih objekata za stočarsku proizvodnju.

Kreditna linija je do 7 godina, do 24 meseci period mirovanja, kamatna stopa za kredite sa valutnom klauzulom je vezana za šestomesečni Euribor na koji se dodaje fiksni deo od 2%, odnosno ukoliko je dinarski kredit kamatna stopa je vezana za referentnu kamatnu stopu NBS na koji se dodaje fiksni iznos od 0,8%. Ukoliko je kredit obezbeđen garancijom poslovne banke, kamatna stopa se smanjuje za 1%. Kamatne stope su važeće za sve konkursne linije za poljoprivredna gazdinstva. Iznos kredita je u skladu sa kreditnom sposobnošću podnosioca zahteva. Obrada kredinog zahteva je bez naknade.

U 2023.godini Razvojni fond je plasirao na tržište 8 kreditnih linija za registrovana poljoprivredna gazdinstva a to su:

 

  • Konkurs za dugoročne kredite za poljoprivredu;
  • Konkurs za dugoročne kredite za kupovinu poljoprivrednog zemljišta;
  • Konkurs za dugoročne kredite za nabavku mehanizacije;
  • Konkurs za dugoročne kredite za razvoj seoskog turizma subvencionisan od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam;
  • Konkurs za dugoročne kredite za razvoj turizma sufinasiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam;
  • Konkurs za dugoročne kredite za investicije u okviru IPARD programa;
  • Konkurs za kratkoročne kredite za obrtna sredstva u poljoprivredi;
  • Konkurs za dugoročne kredite za finansiranje klimatski održivih investicija;

Novi konkursi se primenjuju od 01.01.2023.godine, rokovi za podnošenje zahteva za kredit nisu ograničeni.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

 

Razvojni fond APV nastojaće da 2023. godina bude još uspešniji od predhodne, dosad najbolje poslovne godine, te da  planirana sredstva po svim konkursima poljoprivrednici iskoriste u što većoj meri i time doprinese razvoju poljoprivrede Vojvodine.

Sve dodatne informacije o ovim  konkursnim linijama, se mogu videti na sajtu www.rfapv.rs, pozivanjem broja 021454334 ili direktno u prostorijama Fonda u Novom Sadu na adresi Bulevar cara Lazara 7a.