Testiraju se tri vakcine protiv ptičijeg gripa

 

Univerzitet u Vageningenu započeo je ispitivanje vakcinacije protiv ptičijeg gripa. Testiraju se vakcine protiv ptičijeg gripa tri različite farmaceutske kompanije. U probnim testovima vakcine protiv aktuelnih virusa H5 testirane su na kokama nosiljama.

-Potrebno je više informacija o potencijalnim vakcinama protiv ptičijeg gripa pre nego što se one primene u praksi, rekla je istraživač Nensi Birens.

Ovo ispitivanje radi se po nalogu holandskog Ministarstva poljoprivrede.

 

 

ČITAJTE I: Holandija uništava 201.000 pilića zbog ptičijeg gripa

 

 

Moderne vakcine su razvile tri različite farmaceutske kompanije, a tizrađene su primenom različitih tehnologija. U ispitivanju se testiraju efekti vakcina na kliničke znake bolesti. Istraživanje će trajati oko tri meseca nakon čega će podaci biti analizirani. Konačne rezultate očekuju se u drugoj polovini decembra.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

– Ranije smo barem tokom leta bili bez infekcija ptičijim gripom. Ove godine, prvi put u istoriji, virus nije napustio Holandiju sa pticama selicama. Virus je mogao da zarazi ptice koje borave u našoj zemlji tokom leta. Virus se širi preko izmeta bolesnih ptica i stoga su živinarske farme i dalje ugrožene. Za uzgajivače živine u Holandiji to ima velike posledice. Od oktobra 2021. godine, uništeno je dosta zaraženih farmi, na snazi su bila ograničenja transporta, a jata su držana u zatvorenom prostoru kako bi se sprečila infekcija. Vakcine protiv ptičjeg gripa moraju da štite od bolesti, ali i da spreče širenje virusa, kaže Nensi Birens i dodaje da vakcine moraju biti efikasne kako bi sprečil potencijalno „tiho“ širenje virusa između farmi.

Izvor: Agrosmart