100 godina lovstva u Vojvodini

 

Lovački savez Vojvodine ove godine obeležava 100 godina od osnivanja što samo potvrđuje činjenicu da je tradicija lovastva u Vojvodini veoma duga.

Saveza danas okuplja stotinak lovačkih udruženja što je približno 11.500  od oko 19.000 vojvođanskih lovaca.

 

 

ČITAJTE I: Otvoreni 54. međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije

 

 

U sklopu Lovačkog saveza Vojvodine formirano je je Privredno preduzeće „Vojvođanski lovac“. Ono se bavi planiranjem i gazdovanjem lovištima, edukacijom lovaca i lovnim turizmom kao i plasmanom trofeja, od čega korisnici lovišta imaju korist jer se novac vraća njima.

Milenko Zeremski, direktora “Vojvođanskog lovca”  naglašava da lov nije samo odstrel, što je samo poslednja karika u lancu.  Lovstvo je nauka koja vodi računa o uzgoju i zaštiti divljači, zaštiti biodiverziteta, staništa, kompletne prirode.

 – Mnogi ne znaju koliko se lovci brinu o divljači. Zimi obezbeđuju prehranu, a leti vodu, što je ove godine bilo i te kako potrebno. Brinu se i o zdravlju divljači, a pošto je u prirodi sve povezano, mora se voditi računa i o populaciji i brojnosti. Zbog toga se prave godišnji planovi, određuju se kvote unosa žive divljači i kvote odstrela. Takođe, precizira se unos hrane, predviđaju se i izrađuju lovnotehnički objekti. Radi se i lovna osnova – desetogodišnji plan lovišta, na šta saglasnost daje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, kaže Zeremski.

On dodaje da  zbog konfiguracije terena u Vojvodini postoji više lovnih područja koja se određuju prema preprekama kao što su auto-put i velike reke koje sprečavaju neometanu migraciju divljači. U Vojvodini ima oko 60.000 srneće divljači, jelena je oko 4.500, a ima i divljih svinja. Od sitne divljači tu su fazan, divlja patka i zec. Da bi se održala populacija zeca, već 40 godina utvrđuje se njegov realan prirast i daju se preporuke o daljem lovu ove životinje.

– Lov je važan i neophodan jer je razvoj civilizacije prekinuo normalan tok prirodne selekcije. Nakon povlačenja krupnih predatora iz prostora u kojima su nekad boravili i koje je zauzeo čovek, mora se voditi računa o tome da se ne poremeti lanac ishrane jer nekontrolisan broj divljači dovodi do enormne štete na usevima i šumskim zasadaima – objašnjava Milenko Zeremski.

Proslavljajući jubilej, Lovački savez Vojvodine inicirao je otvaranje Muzeja lovstva u Novom Sadu. To će se i dogoditi  u decembru kada će Srbija dobiti prvi muzej ovog tipa. Osnivanje Muzeja lovstva podržao je Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo sa 9.500.000 dinara.  Prikupljanje eksponata je u toku, a priliku da svoje trofeje poklone muzeju imaće danas svi koji to žele.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Muzej će biti i edukativni centar za mlade lovce. Uz stalnu postavku, u njemu će se priređivati i specijalizovane izložbe.

Takst i foto: Jasna Bajšanski

 

Ostavite komentar