Biljana Petrović: Najveći iznos podsticaja bio je u 2020.

Na konferenciji AGRO BELGRADE 2021. učestvovala je i direktorka Uprave za Agrarna plaćanja, Biljana Petrović,  koja je tom prilikom istakla da se svi podsticaji  isplaćuju preko Uprave za Agrarna plaćanja, gde u toku godine stigne veliki broj zahteva, koje treba obraditi i isplatiti poljoprivrdnicima.

– U 2020. godini  isplatili smo 11 milijardi dinara, što je bio najveći iznos posticaja koji je isplaćen u poslednih nekoliko godina, to su  podsticaji za investiciju, ulaganje u mehanizaciju, opremu, izgradnju. Nastavljamo da radimo i dalje,  novo je da imamo Svetsku banku, ozbiljan projekat, na kome se dugo  radilo, i očekujemo dobre rezultate, istakla je Petrovićeva i dodala da se nastavlja i subvencionisanje  kamatnih stopa, što je saradnja sa bankama. Poljoprivrednici sa nižom kamatnom stopom mogu da nabave mehanizaciju, kako bi od Ministarstva poljoprivrede dobili 50 do 65 odsto novca, u zavisnosti na kojoj teritoriji rade. Prošle godine, u saradnji sa banakama, 17 milijardi dinara kredita je isplaćeno kao podrška poljoprivredi. Od toga je 82 odsto ulaganja bilo u takozvanu likvidnost. Na taj način smo pomogli poljoprivrednicima da se nedostatak živog novca u određenim momentima nadoknadi kreditima koje smo subvencionisali, kamatna stopa je bila 1 odsto u dinarima, sa rokom otplate do 36 meseci, tako da smo tu odgovorili na njihove potrebe.

Prema rečima Petrovićeve, Uprava za agrarna plaćanja ima jak tim u celom ovom projektu. Pokazalo se da je poljoprivrednicima veoma zanimljivo kod takvih podsticaja, da na osnovu profakture traže odobrenje projekta. Nešto što je po prilično slično IPARD-u, s tim što ne moraju da ulažu svoj novac sa neizvesnošću da li će dobiti podsticaj,  ili ne. S druge strane, taj deo kredita koji će dobiti od poslovne banke i procenat koji će uložiti u započinjanje samog projekta biva mnogo manji nego inače.

-Poljoprivrednici koji prvi podnesu zahteve imaju najveći prioritet za podsticaj. Mi kao Uprava za agrarna plaćanja imamo neka pravila po kojima se rade i obrađuju zahtevi. Ono što je jako bitno naglasiti svim poljoprivrednicima, jeste da onako kako stižu zahtevi tako se obrađuju, po danu pristizanja dokumentacije u Upravu, s tim da je pravilo u proteklih nekoliko godina pokazalo da ipak najveći broj zahteva stiže na kraju samog poziva, poslednji dan, pa podnosioci onda imaju utisak da dugo čekaju, istakla je Biljana Petrović.

Izvor: Domaćinska kuća

Foto: Agropress

Ostavite komentar