Bugarska i Rumunija zabranile uvoz žitarica iz Ukrajine, Mađarska proširila spisak

 

Bugarska je juče objavila da zabranjuje uvoz ukrajinskih žitarica jer smatra da to destabilizuje domaće tržište, a i Mađarska je objavila proširenje spiska zabranjenog uvoza desetina vrsta prehrambene robe iz Ukrajine.

Rumunija će početi da nadgleda tovare ukrajinskih žitarica koji prolaze kroz zemlju, uz zabranu uvoza, saopštilo je juče rumunsko Ministarstvo poljoprivrede.

 

 

ČITAJTE I: Veliki pad otkupne cene kukuruza i skuplja prolećna setva, ratarima stvaraju veliki problem

 

 

Bukurešt će sprovoditi i kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda na graničnim prelazima, preneo je Rojters. Poljska i Slovačka su nedavno uradile slično da bi zaštitile svoje poljoprivrednike, što je osudila Evropska komisija smatrajući da su takvi potezi ”jednostrani i nedopustivi“.

-Bugarska vlada odlučila je da privremeno zabrani uvoz velikog broja proizvoda iz Ukrajine, sledeći primer još tri zemlje, rekao je bugarski ministar poljoprivrede Javor Gečev.

Sofija je navela da je morala da donese ovu ”ekstremnu meru“ koja stupa na snagu u ponedeljak, 24. aprila, da ne bi došlo do preusmeravanja ukrajinske robe preko humanitarnog koridora Rumunija-Bugarska i izrazila nadu da će narednih nedelja biti zajedničke odluke Evropske unije o tome.

Mađarska je prošle noći ukazom razjasnila zabranu uvoza žitarica uvedenu u subotu i proširila zabranu na druge prehrambene proizvode Ukrajine. Te restrikcije su u raznim zemljama na snazi do 30. juna.

Evropska unija je u maju 2022. godine na godinu dana suspendovala carinu na sve proizvode iz Ukrajine i organizovala se da dozvoli da se izvezu zalihe žitarica posle zatvaranja pomorskih puteva preko Crnog mora zbog ruske invazije. Međutim umesto običnog tranzita, susedne evropske zemlje primetile su da se na njihovoj teritoriji gomilaju i na tržište stižu kukuruz, žito i sunocokret iz Ukrajine zbog logističkih problema što je dovelo do pada lokalnih cena.

Brisel predviđa drugi paket pomoći pošto je u martu već predložio da 56,3 miliona evra iz rezervi EU upotrebi za ublažavanje poljoprivredne krize.

Tranzit žitarica preko Mađarske i Bugarske je dozvoljen, ali uz vrlo stroge procedure provere na granicama uz elektronsko praćenje dok prolazi teret kroz te zemlje.

Poljska je prvo zabranila ulazak žitarica i poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ali je juče postigla dogovor sa tom zemljom da se obnovi tranzit tih proizvoda.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Poljski ministar poljoprivrede Robert Telus naglasio je da taj dogovor garantuje da nijedna tona žita iz Ukrajine neće ostati u Poljskoj, a do jula će višak žitarica od oko četiri miliona tona biti izvezen iz Poljske.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay i Agroportal.rs