Veliki pad otkupne cene kukuruza i skuplja prolećna setva, ratarima stvaraju veliki problem

 

Očekivanja da će se prodajom žitarica koje su bile na čuvanju u silosima platiti prolećna setva, nisu se obistinila. Razlog je veliki pad otkupne cene i slaba tražnja za kukuruzom, pšenicom, sojom i uljanom repicom. Kratkoročni krediti za finansiranje setve su nepovoljni.

 

 

 

ČITAJTE I: Na berzi kukuruz najtraženiji, rast cena žitarica

 

 

 

Kilogram kukuruza je nakon berbe koštao 34 dinara, a danas deset dinara manje. Ko je čuvao kukuruz očekujući rast cene, izgubio je zaradu i platio troškove skladištenja. Aleksandra Pomorovački iz Gornjeg Brega će, i pored toga, sejati sedam hektara kukuruza, a troškove setve će pokriti u saradnji sa zadrugom.

-Gledamo zajedno sa naftom i sa ostalim, sa semenima, znači ukupno je 80.000 dinara, dok je sa zakupom preko 120.000–130.000 dinara ulog po hektaru, navodi Aleksandra.

Sušna prošla godina ratare navodi da se okrenu kulturama koje bolje podnose nedostatak vlage.

-Jedino ću suncokret da sejem i čuo sam da je poskupljenje negde oko 25 posto od prošle godine. Najverovatnije ću finansirati kreditom, i od prošle godine imam kredit za đubrivo i za sem, kaže Mihalj Išpanović, poljoprivrednik iz Mužlje.

Zadruge koje koriste kredit za finansiranje setve, troškove bankarske kamate moraju da obračunaju proizvođačima koje finansiraju. Trenutno se to ne isplati, ocenjuje stručnjaci.

-Kažu da deset posto traže. Deset posto u ovom trenutku ne možete napraviti na poljoprivrednim proizvodima. Tako da mi nismo uzeli kredit. Dosta robe smo dobili na konsignaciju. Dosta robe smo dobili pod uslovom da ako je prodato–prodato, ako ne – možemo da vratimo, rekao je Jožef Šandor iz ZZ „Napredak“ Gornji Breg.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Pad cena žitarica ratarima je odneo planiranu zaradu. Pšenica je bila 39, sada je 23 dinara za kilogram. Uljana repica obećava dobar rod, ali ne i cenu. Trenutno je oko 41 dinar za kilogram, skoro duplo niže nego lane.

Izvor: RTS

Autor: Mile Novaković

 

Foto: Agroportal.rs i Pixabay