Čačanski Institut za voćarstvo pripremio 200.000 sadnica za novu sezonu

Institut za voćarstvo u Čačku pripremio je za novu sezonu 200.000 sadnica, ukupno devet vrsta sa 47 sorata. Njihovo vađenje počelo je ranije u odnosu na predhodne godine zbog dobrih vremenskih prilika i neprilika sa virusom korona.

– Po običaju najtraženije su šljive i jabuke. Sve više je proizvođača zainteresovanih da ulažu u plantaže koje ne zahtevaju mnogo radnika i velika početna sredstva. Takvi se najčešće odlučuju za koštičave vrste, orah i lesku. Naše područje, inače, ima odlične uslove za gajenje lešnika – rekao je dr Milan Lukić direktor ove naučne institucije za Politiku i napomenuo da jedna sadnica leske u institutu košta 250 dinara, ali uz podsticaj voćarima od strane države ili opštine, cena je od 100 do 120 dinara. Prema toj računici, za sadnice je potrebno uložiti oko 60.000 dinara po hektaru da bi se dobio voćnjak koji može da rađa i narednih 50 godina.

– Na hektaru može da rodi dve do tri tone jezgre. Maloprodajna cena lešnika je oko 1.000 dinara po kilogramu, tako da je ovo veoma isplativa proizvodnja za ljude koji nemaju vremena da svakodnevno borave u zasadu. Naša ponuda sadnica leske sadrži uglavnom italijanske sorte pogodne za konditorsku proizvodnju, dobrog su zdravstvenog stanja i razvijenog korenovog sistema, pa je procenat primanja skoro stopostotan – ističe direktor Milan Lukić.
U Institutu za voćarstvo Čačak do sada je stvoreno 46 novih sorata brojnih voćnih vrsta, a bar milion sadnica iz ovog kraja izvezeno je na razne strane sveta.
Izvor: Politika

Ostavite komentar