EU o govedima kao zagađivačima okoline: “Stočari nisu industrijalci i krave nisu otpad”

 

Farme goveda isključene su iz novih pravila za smanjenje štetnih industrijskih emisija u sporazumu Evropskog parlamenta i Saveta EU što umanjuje ekološke ambicije Komisije.

Privremeni sporazum Evropskog parlamenta i Saveta EU o reviziji Direktive o industrijskim emisijama (IED), koji je predstavljen u sredu (29. novembra), zaustavio je nameru Komisije da postavi granice emisije za velike farme goveda.

 

ČITAJTE I: Ishrana teladi

 

 

-Ne, stočari nisu industrijalci i krave nisu otpad!, tvitovao je poslanik Evropske narodne partije (EPP) desnog centra Benoa Lutgen nakon dogovora.

Foto: Agroportal.rs

IED ima za cilj da napreduje ka cilju Evropskog zelenog dogovora da se postigne klimatska neutralnost do 2050. godine postavljanjem ograničenja emisije za neke industrije, uključujući „industrijske“ farme.

-Ovaj sporazum označava ključni korak napred u obezbeđivanju čvrstih mera za zaštitu životne sredine i zdravlja ljudi, navodi se u saopštenju stranke EU Socijalisti i demokrate.

Zakonodavci su stoku ostavili van okvira zakona i ustanovili da izvršna vlast EU mora da proceni kako da se najbolje pozabavi ovim emisijama do kraja 2026.

Foto: Agroportal.rs

-Evropska komisija mora (…) da komunicira pošteno i transparentno sa poljoprivrednicima pre nego što se vrati u parlament sa novim zakonskim predlogom o uključivanju stoke, rekao je drugi poslanik EPP Radan Kanev.

Sporazum je dodatno smanjio obim predloga Komisije, predstavljenog u aprilu 2022, postavljanjem praga koji uključuje manje farmi svinja i živine nego što je izvršna vlast EU prvobitno imala za cilj.

Konkretno, zakonodavci su se složili da definišu „industrijske“ farme kao one sa više od 350 grla stoke (LSU) za svinje, 300 odraslih stočnih jedinica (LUA) za živinu i 280 za tovne piliće. Komisija je imala za cilj ambicioznije planove, odnosno 150 ukupnih grla stoke.

Previše, ili premalo?

Udruženje poljoprivrednika EU COPA-COGECA pozdravilo je napore zakonodavaca da promene „predlog Komisije koji nije bio u dodiru sa realnošću na terenu“. Međutim, oni su rekli da je sporazum „odbacio“ posledice po farme živine i svinja.

Foto: Agroportal.rs

Udruženje je takođe izrazilo žaljenje jer pitanje uvoza poljoprivrednih proizvoda ostaje nerešeno.

-Ko će moći da objasni evropskim farmerskim porodicama da ćemo uvoziti (…) meso i jaja od stranih kompanija koje neće poštovati nijedan od IED standarda? pitao je COPA-COGECA u saopštenju za javnost.

Poljoprivrednici su se zalagali za „klauzulu reciprociteta“ kako bi se osiguralo da proizvođači izvan EU ispunjavaju slične ekološke zahteve kao proizvođači iz EU. Evropski parlament je prvobitno podržao tu ideju, ali je Savet oklevao i takva klauzula nije ušla u konačni sporazum.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

S druge strane, Evropski biro za životnu sredinu (EEB) rekao je da novi IED „štiti zagađujući status kvo“.

-Ovo je gorak primer kako su donosioci odluka u EU odvojeni od javnih interesa i nespremni da prevedu Zeleni dogovor EU u jasna pravila, rekao je službenik za politiku EEB-a Kristijan Šajbl.

Foto: Agroportal.rs

Slično tome, organizacija za zaštitu životinja Četiri šape žalila je što je „propuštena još jedna prilika da se industrija uzgoja životinja prilagodi budućnosti.

Privremeni sporazum će sada biti dostavljen predstavnicima država članica u Savetu EU i poslanicima EP. Ako budu odobrena, nova pravila o stočarstvu će se primenjivati progresivno, počevši od 2030. na najvećim farmama.

Izvor: (J.A/EURACTIV.rs)

Foto: Agroportal.rs