Holandija se priprema za Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

 

Holandija je druga zemlja u svetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda. Reč je o državi manjoj od Srbije koja od poljoprivrede zarađuje mnogo više.

 

U Holandiji se poljoprivredom bavi 70.000 ljudi, a prema najnovijim podacima vrednost izvoza ove zemlje premašuje 92 milijarde dolara. Po svemu sudeći, tajna uspešnosni holandskog agrara je u konceptu precizne poljoprivrede koja omogućava veće prinose na manjoj površini uz korišćenje manje resursa.

ČITAJTE I: Petrovići iz sela Bogojevce i bez hemijske zaštite ostvarili odličan rod i kvalitet jagoda

 

 

Holadski poljoprivrednici koriste sve nove tehnike i inovacije sa minimalnim uticajem na životnu sredinu.

-Saradnja u sektoru poljoprivrede značajan je deo bilateralne saradnje Srbije i Holandije. Poljoprivredni sektor je značajan stub holandske ekonomije i učestvuje sa 7% u  bruto društvenom proizvodu Holandije, a agro izvoz prošle godine iznosio je 120 milijardi evra čineći Holandiju drugom najvećom zemljom izvoznicom poljoprivrednih proizvoda na svetu, odmah posle SAD, kaže ambasador Holandije u Srbiji Just Reintjes.

Prema njegovim rečima Holandija godinama podržava proces reformi u Srbiji i angažovana je u rameni znanja u različitim sektorima poljoprivrede.

-Jedan od glavnih sektora je sektor jagodastog voća. Već dve decenije prisutni smo na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu sa svojim tradicionalnim nacionalnim narandžastim paviljonom. Naše prisustvo na ovom sajmu pokazuje i našu posvećenost sektoru poljoprivrede. Isto će biti i ove godine, najavljuje Reintjes.

Ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji podseća da je Srbija prošle godine bila treća u svetu po proizvodnji malina, što je prilično veliko dostignuće.

-Mi verujemo da tu još ima mesta za poboljšanje. Zato smo i organizovali projekat rešenja za sektor jagodastog voća u Srbiji u kojem su holandske firme udružile snage sa srpskim proizvođačima kako bi sektor učinili efikasnijim, profitabilnijim i održivijim, naglašava njegova ekselencija  Just Reintjes.

On dalje kaže da kombinovanjem plodne srpske zemlje, povoljnih vremenskih uslova i veštih proizvođača sa holandskim znanjem i tehnologijem, npr. iz oblasti sadnog materijala, može da se otključa veliki potencijal koji jagodasto voće može da pruži.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

-Inovacije i razmena znanja su glavni aspekt našeg projekta. Holandski stručnjaci podeliće svoje znanje sa svojim srpskim kolegama sa ciljem da proizvodnju jagodastog voća učini održivijom i profitabilnijom, kaže Reintjes.

Piše: Jasna Bajšanski