Iskorenimo američku kugu pčelinjeg legla – besplatni pregledi i pravična nadoknada

 

Iskorenjivanje američke kuge pčelinjeg legla je besplatno za pčelara. Prijavite sumnju, jer AKPL moramo skloniti iz naših pčelinjaka

Američka kuga pčelinjeg legla, kažu pčelari, je najgora i najteža bolest pčela. To je destruktivna, neizlečiva i zarazna bolest pčelinjeg legla. Nazivamo je i trulež pčelinjeg legla.

 

 

ČITAJTE I: Zaštita pčela i drugih oprašivača u periodu cvetanja

 

Zajedničkim naporima Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinu i pčelara moguće je iskoreniti američku kugu pčelinjeg legla. Kako navodi Savez pčelarskih organizacija Srbije institucije su pokazale spremnost za to kada su uvele finansiranje naknade štete nakon spaljivanja obolelih zajednica, kao i za besplatne kliničke preglede svih pčelinjih društava u krugu prečnika 3 km oko pčelinjaka.

Ove godine tu je i izrada posebnog Plana sprovođenja aktivnog nadzora na američku kugu pčelinjeg legla, koji je potpuno besplatan za pčelare, a nalaže veterinarskim stanicama da odrade klinički pregled svih pčelinjih društava, eventualno sumnjive uzorkuju i pošalju na pregled.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 
 

SPOS poziva pčelare da prijave svaku sumnjivu zajednicu.

-Ne postoji NIJEDAN razlog da se to ne učini, za spaljena društva dobija se pravična naknada koja se u proseku kreće oko 20.000 dinara po zajednici (cena je veća ili manja, zavisno od sadržaja spaljenih zajednica, broja ramova, nastavaka, meda, polena…), a dalji nadzor je takođe potpuno besplatan za pčelara. Moramo jednom za sva vremena naučiti da imati američku kugu na pčelinjaku NIJE SRAMOTA, da svako može biti bolestan pa i pčele, te da ovu opaku bolest svakako treba momentalno prijavljivati nadležnima radi sanacije, poručuju iz SPOS-a.

Plan aktivnog nadzora na američku kugu pčelinjeg legal pročitajte OVDE 

Foto: Spec. DVM Snežana Milosavljević i pčelar Slobodan Jevtić

Ostavite komentar