Iskoreniti stradanja divljih ptica

 

Tokom vikenda počeće lovna sezona na ptice selice, podseća Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Ta organizacija tvrdi da je krajnje vreme da državne institucije zaustave najmasovniji krivolov prepelica pomoću elektronskih vabilica.

-Zbog nezakonitog ubijanja, trovanja i hvatanja u Srbiji godišnje strada od 120.000 do 170.000 jedinki divljih ptica, od kojih je najveći broj prepelica, od 50.000 do 60.000 jedinki, upozorava Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Prema njenim rečima procenjuje se da je na području Srbije, uglavnom vikendima, nezakonito koristi oko 800 elektronskih vabilica. Jovanović napominje i da je velika enigma zašto ih lovočuvari izuzetno retko pronalaze i prijavljuju.

-Svake godine tokom avgusta i septembra polja širom Srbije odzvanjaju od pucnjeva iz pušaka. Na meti više hiljada domaćih i stranih lovaca su umorne ptice selice poput prepelice i grlice, dodaje se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Gubitak staništa i hrane, moderne poljoprivredne prakse, lov i krivolov, desetkovali su populacije te dve vrste ptica, pa je populacija grlice u Evropi u poslednjih 40 godina opala je za više od 80 odsto. To pokazuju podaci globalne mreže za zaštitu ptica i prirode BirdLife International.

Stručnjaci podsećaju da je izlov grlice i proređivanje prepelica zabranjen u većini evropskih država, ali dodaju da Srbija decenijama unazad ne sledi primere dobre međunarodne prakse i dozvoljava ubijanje ugroženih ptica.

Društvo podseća i da je Vlada Srbije u aprilu ove godine naložila nadležnim ministarstvima da iskorene stradanje divljih ptica.

-Lov prepelica u Srbiji posebno je problematičan jer se gotovo po pravilu vrši uz korišćenje nedozvoljenih sredstava, elektronskih vabilica, koje je krivični zakonik prepoznao kao sredstva za masovno uništavanje divljači, napominje se u saopštenju.

Inače, korišćenje elektronskih vabilica na području Republike Srbije zabranjeno je Zakonom o zaštiti prirode, Zakonom o divljači i lovstvu, kao i nizom međunarodnih ugovora. Prema domaćem Кrivičnom zakoniku korišćenje tih uređaja u lovištu okarakterisano je kao krivično delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do tri godine.

Kako bi zaštitila ugrožene vrste, Vlada Srbije je usvojila preporuku Stalnog komiteta Кonvencije Saveta Evrope o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa (Bernska konvencija). Dokument se odnosi na Rimski strateški plan o iskorenjivanju nezakonitog ubijanja, hvatanja i trgovine divljim vrstama ptica na koji se Republika Srbija pravno obavezala.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva građane i građanke da im se pridruže u sprečavanju krivolova i prijave korišćenje elektronskih vabilica policiji. Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije građani mogu da se obrate za saveti i podršku na broj 021/302-33-61.

Izvor: Društvo za zaštitu I proučavanje ptica Srbije

Foto: Pixabay

Ostavite komentar