Kako uštedeti na uljima i mazivima za traktore?

 

 Firma Agrotech zastupa jednog od najpoznatijeg proizvođača traktora na svetu STEYR. Agrotech je ekskluzivni zastupnik najvećeg Evropskog proizvođača prikolica FLIEGL irenomiranog Danskog proizvođača priključne mehanizacije HE-VA.  Takođe je zastupnik više svetski poznatih proizvođača poljoprivredne mehanizacije kao što su Armatrac, Versatile, Rostselmash, Sulky, Idrofoglia, Berthoud, Rauch, Ma/Ag, Zanon, Gregoire Besson, Weidemann, Mazzotti itd. Pored toga, stalno radi na proširivanju svoje ponude kako bi partnerima ponudila savremenu i adekvatnu mehanizaciju koja će obezbediti profitabilnu proizvodnju.

Sve ovo je razlog zbog kojeg je od 2021. godine i zvanični zastupnik za Valvoline ulja za poljoprivredni program za Srbiju. Inače, Valvoline je svetski poznati proizvođač, a proizvodnju ima i u Srbiji. Ovaj brend mora da garantuje da sadržaj bureta ima karakteristike koje su navedene.

 

 

 

ČITAJTE I: Bezbednost u saobraćaju je najvažnja

 

 

 

Laboratorija u Kruševcu procenjuje iskorišćenost ulja

Dejan Zorić, direktor prodaje firme Agrotech obajsnio je da je poljoprivrednicima jako važno to što prilikom kupovine ulja i maziva od proizvođača Valvoline, ne dobijaju samo ulje već i uslugu koja znači da se ulja i maziva mogu slati na dodatne analize u laboratoriju u Kruševcu u kojoj će se proceniti njihova iskorišćenost. To znači da poljoprivrednik  može da dobije sugestije od fabrike koliko još radnih časova ulje i maziva mogu da se upotrebljavaju na radnim mašinama da bi se izvukao njihov maksimalni učinak u traktoru.

Dejan Zorić: Poljoprivrednicima je jako važno ulja i maziva mogu slati na dodatne analize u laboratoriju u Kruševcu u kojoj će se proceniti njihova iskorišćenost

-Nije sve jedno da li se ulje menja na 200, 300 ili 400 sati, posebno u sadašnjoj situaciji kada su cene ovih proizvoda u velikoj meri povećane i kada veće imanje može da napravi značajne uštede. Svakom poljoprivredniku daleko više odgovara da ulje menja na 400 sati, nego na npr. 250, kaže Zorić.

Najveći izazov je doći do sirovna za proizvodnju ulja i maziva

A Igor Jokić, generalni direktor Valvoline Srbija i direktor prodaje za istočnu Evropu rekao je da je evropsko tršište ulja i maziva za poljoprivrenu mehanizaciju u poslednje vreme u priličnoj meri poremećeno, najviše zbog uticaja rusko-ukrajinskog sukoba na snabdevanje naftom i naftnim derivatima.

Igor Jokić: Uvek kada se pojavi disbalans na tržištu, dolazi do skokova cena

-Sada je najveći izazov doći do sirovina i gotov proizvod plasirati na najbolji i najbrži način na tržišta. Naša kompanija se od zemlje do zemlje suočava sa različitim problemima. Primera radi, u Poljskoj nema dovoljno vozača jer izostaju oni iz Ukrajine i Belorusije, pa naše proizvode ne možemo da isporučimo do svih tačaka. Ovi, manji ili veći poremećaji, za posledicu imaju povećanja cena za krajnje potrošače, odnosno vlasnike poljoprivredne mehanizacije širom Evrope, objasnio je Jokić.

Prema njegovim rečima, generalno gledano, to je posledica odnosa ponude i potražnje. Uvek kada se pojavi disbalans, dolazi do skokova cena.

Hoće li za žetvu biti dovoljno ulja i maziva?

Na pitanje da li će na našem tržištu biti dovoljno maziva, što je posebno važno zbog žetve koja se približava, Jokić je rekao da će to predstavljati veliki izazov.

-Ne očekujem da će mehanizacija u Srbiji ostati „suva“ i verujem da ćemo uspeti da se izborimo sa dostavom ulja i maziva, uprkos pokidanim lanicma snabdevanja, kazao je on i dodao da je Valvoline kao firma nastao pre 150 godina i da je prva fabrika tog tipa u svetskim okvirima, pa je uvek bio premijum brend.

Jokić: Ne očekujem da će mehanizacija u Srbiji ostati „suva“

Sada postoji veliki broj proizvođača ulja i maziva za poljoprivrednu mehanizaciju, i kako kaže Jokić, neprekidno se vodi žestoka tržišna utakmica i svako zaslužuje svoje mesto sa aspekta kvaliteta.

-Mi se trudimo da kvalitet naših proizvoda bude konstantan i to nam je najvažnije. Ovo potrvrđuje i činjenica da smo na 89. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu osvojili značajan broj zlatnih medalja upravo za kvalitet. Svesni smo da je to jedini način da se dugoročno održimo na tržištu.

Na pitanje šta poljoprivrednike očekuje kada su cene ulja i maziva u pitanju, Jokić je rekao da su one sada u nezadrživom porastu, a stabilizacija se očekuje u drugoj polovini godine.

 Traktori, priključne mašine, navigacije, dronovi…

Inače, Agrotech je na nedavno završenom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu imao nastup na 1.900 kvadratnih metara. Na ovom prostoru prikazo je 98 mašina, od najmanje namenjene malim gazdinstvima i poljoprivrednicima kojima je potreban dvobrazni plug, pa do najveće, kombajna ili traktora od 300 KS. Ponuda je obuhvatila svu priključnu mehanizaciju.

-Veliki značaj pridajemo digitalizaciji u poljoprivredi. Tu podrazumevamo navigacione sisteme raznih proizvođača. Oni poljoprivrednicima omogućavaju da rade preciznu setvu što u mnogome olakšava ovaj posao, a poljoprivrednici rade bez velikog umora. U ponudi je i uređaj koji može da skenira samo stanje useva i da u komunikaciji sa rasipačem odradi varijabilno đubrenje. To znači da na delovima na kojima uređaj skenira i vidi da je u zaostatku, može da pojača dozu đubriva da bi taj usev napredovao, a gde je njegovo stađnje zadovoljavajuće, on će smanjiti dozu đubriva, rekao je Dejan Zorić, direktor prodaje firme Agrotech.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

On je objasnio da ovakav način prihrane poljoprivredniku svakako donosi uštedu. Možada će potrošiti istu količinu mineralnog đubriva kao i kod klasičnog načina ali, prihrana u skladu sa potrebama biljaka svakako vodi do većeg prinosa.

-Prikazali smo i dronove koji mogu da rade prskanje određenih tačaka ili da manjih delova parcela. Ovo su novi proizvodi na tržištu koji tek trebaju da se razvijaju, poručio je Zorić.

Tekst i foto: Jasna Bajšasnki

Ostavite komentar