Kakvu budućnost želim?

Jedanaesti Međunarodni festival zelene kulture “Green Fest” biće održan od 26. oktobra do 4. novembra, u izmenjenom, onlajn izdanju, pod sloganom “Kakvu budućnost želim?”. Ove godine, svi sadržaji će biti u potpunosti besplatni.

Svi zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj, kao i srodne teme, moći će da pogledaju ukupno 7 dugometražnih i 49 filmova srednjeg i kratkog metra. S’ obzirom na to da je ova godina stopirala izlazak novih visokobudžetnih filmskih ostvarenja, tim Green Festa je pripremio selekciju najzanimljivijih i najgledanijih filmova iz prethodnih 10 godina.

Na festivalu će biti dostupni filmovi poput: “Riverblue: Da li moda može da spase Planetu?” o zagađenju koje dolazi iz modne industrije, kao i drugim problemima koje ova industrija uzrokuje širom sveta, zatim, “Raundap na optuženičkoj klupi” koji ulazi u srž skandala o upotrebi glifosata, i prati formiranje i rad Haškog Tribunala protiv Monsanta, “Harmonija sa deponije” – priča koja je osvojila srca publike širom sveta sa pričom o uspehu paragvajskog dečijeg orkestra koji svira na instrumentima koji su napravljeni od materijala sa deponije. U selekciji se nalaze i dva filma o hrani – „Seme: Neispričana priča“ i „Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane“ koji, svaki iz svog ugla, osvetljavaju budućnost hrane i naš, često neodgovoran odnos prema njoj. Upotreba resursa je takođe u fokusu ovogodišnjeg filmskog programa kroz filmove „Rat za pesak“ i „Utovareni: Prava cena transporta“.

Filmovi kratkog i srednjeg metra nisu zastali ove godine poput dugometražnih filmova, a svojim kvalitetom sve više pariraju visokobudžetnim filmovima. Gotovo 70% ovog programa su filmovi iz 2020. godine i raspoređeni su u šest kategorija. Po prvi put na Green Festu, jedan film će imati svetsku premijeru – „Riba na suvom“, nemačkog reditelja Jonasa Nelisena, o izazovima promena i gotovo neverovatnim završetkom filma. Pored ovoga, brojni filmovi su, kroz umetničku i dokumentarnu prizmu  pokazali, sa jedne strane – veliki broj problem koje izazivamo, sa druge – svetlu stranu budućnosti koja ima nade. Izdvojićemo neke od njih: „Srž stabla“, „Na tankom ledu“, „Budućnost letenja“, „Dobar posao“, ali i brojni filmovi o prirodi, kao i filmovi iz regiona jugoistočne Evrope.

Najmlađi posetioci, nisu izostavljeni. I za njih je pripremljen izbor animiranih filmova koji će ih naučiti kako da, već sada, razumeju značaj očuvanja prirode i odgovornost prema životnoj sredini.

Obrazovni program festivala donosi sjajne razgovore sa našim najvećim stručnjacima na različite teme. Serija razgovora počinje 28. oktobra u 18 časova, temom „Da li naša odeća uništava Planetu?“, gde ćemo imati priliku da čujemo o najnovijim istraživanjima našeg najpoznatijeg genetičara dr Miodraga Stojkovića i najpoznatijeg klimatologa dr Vladimira Đurđevića, zajedno sa Ivanom Jovčić – direktorkom Centra za unapređenje životne sredine, koji će objasniti posledice „brze mode“ na naše zdravlje, kao i na životnu sredinu.

Zagađenje vazduha u Beogradu i Srbiji postaje sve češće i ozbiljnije, ali posledice već počinjemo da primećujemo. U diskusiji „Kvalitet vazduha – od evropskog do lokalnog nivoa“ (29. oktobar u 12 časova) ćemo saznati kako se naše komšije bore sa zagađenjem, šta možemo da očekujemo iz novih EU paketa pomoći zapadnom Balkanu, podacima o zagađenju u Srbiji i borbi za čist vazduh u lokalnim zajednicama. Kroz ovaj razgovor nas vode Antoan Avinjon iz Delegacije Evropske Unije, Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole i Nataša Rašković iz organizacije Protok 21 iz Smedereva.

Obzirom da u potpunosti zavisimo od prirode, panel „EU zeleni dogovor, priroda i klimatske promene“ (2. novembar u 18 časova) će objediniti teme o načinima i potrebi zaštite prirodnih resursa, instrumentima koji mogu da pomognu Srbiji da unapredi kvalitet prirode i mreži prirodnih dobara Natura 2000 koja je jedan od značajnih alata u smanjenju rizika klimatskih promena. Na panelu će govoriti Boris Erg – direktor IUCN ECARO, Zoran Sretić – stručnjak za pravo EU, Predrag Lazarević – profesor Biološkog fakulteta i Imre Krizmanić – docent na Biološkom fakultetu.

Dodatni deo obrazovnog programa čine i izuzetno kvalitetni i informativni obrazovni filmovi o upravljanju otpadom, vodnim resursima i hemikalijama u Srbiji, koji će vas povesti na put kroz deponije, pozorišta, parkove, reke, prirodna dobra i laboratorije.

Svi filmovi će moći da se pogledaju na zvaničnoj stranici festivala www.greenfest.rs, a ukoliko želite da budete u toku sa programom koji će biti prenošen uživo, pratite stranice Green Fest-a na Fejsbuku i Instagramu.

Ovogodišnje izdanje Green Festa su podržali Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Delegacija Evropske unije, Francuski institut i ambasada Francuske, Hajnrih Bel fondacija i Mreža za klimatske akcije – Evropa, kao i mnogobrojni partneri i prijatelji festivala.

Izvor: EKOlist

Ostavite komentar