Magični zeleni sokovi od žitarica i spreče i leče

 

Porodična manufaktura sa Palića „Zeleno žito Nemet“ od 2007. godine bavi se proizvodnjom zelenih sokova od žitarica pod zajedničkim brendom „Spelta Vita“. Od nastanka pa do danas ova firma proizvodi hladno ceđene sokove od mladih trava žitarica – spelte i ječma. Do prošle godine na tržište su plasirali samo zamrznute sokove prepoznatljive kao „Zeleni sok od žita“.

 

 

ČITAJTE I: Blagodeti ribljeg mesa za čovekovo zdravlje

 

 

-Korona nas je mnogo toga naučila, posebno da moramo da napredujemo. Želeli smo da taj napredak bude kvalitetan i zbog toga smo počeli da izučavao liofilizaciju jer je to proces prilikom kojeg se ne gube nutritijenti. A nama je upravo to bio prioritet. Tako su naši novi suplementi dobijeni upravo liofilizacijom, i to ne mlade trave, već hladno ceđenog soka, počinje priču o brendu „Spelta Vita“ Klementina Kovač Nemet.

Ona objašnjava da se ceo proces se odvija tako što se hladno ceđenom brzo zamrznutum soku temeperatura spušta na -50 stepeni. Zatim on ulazi u vakuumsku komoru u kojoj se polako zagreva. Kako temperatura raste, kod svakog stepena dolazi do isparavanja što vakumska komora pokupi. Temeperatura raste do nultog stepena i na kraju ostaje prah. Kada u komori više nema vlage, on nije senzitivan na okolinu i zadržava sve nutritivne vrednosti.

-Jedina mana ovog proizvoda je osetljivost na vlagu. Zbog toga smo mnogo razmišljali kako ovaj proizvod pakovati, a da on ne povuče vlagu. Kada smo dobili čiste ekstrakte od speltinog i ječmenog soka više nije bilo teško napraviti korak napred i umešati ga sa cinkom, selenom i vitaminom D i staviti ga u kapsule. Tako smo dobili Spelta Vita – Immuno+.  Ovaj liofilizovani sok od spelte pomaže alkalizaciju tela, jača imuni sistem, popravlja krvnu sliku,  štiti nas od virusa i bakterija, poboljšava cirkulaciju,  pomaže u stvaranju hormona,  jača kosti i utiče na normalan rad žlezda, obajšanjva naša sagovornica.

Vitamin D doprinosi ćelijskoj deobi, normalnoj apsorpciji i iskorišćenju kalcijuma i fosfora, normalnom nivou kalcijuma u krvi, održavanju normalne mišićne funkcije i održavanju normalnih kostiju i zuba. Vitamin D, cink i selen jačaju imuni sistem. Cink i selen doprinose zaštiti ćelija od oksidativnog stresa Cink doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji, ćelijskoj deobi, normalnoj DNK sintezi, normalnoj sintezi proteina, održavanju normalnog nivoa testosterona u krvi i smanjuje rezistenciju na insulin Selen doprinosi normalnoj  funkciji štitaste žlezde.

Ovakav proizvod daleko je prijemčiviji svima onima koji ne vole ukus spelte, a na prvom mestu deci. Inače, kada se ekstrakt spelte pomeša sa čistim cvetnim vrcanim medom dobije se Speltino namenjen jačanju imunosistema dece.

Klementina kaže da sve što je od spelte – zamrznuti sok, prašak i kapsule, najbolje je konzumirati ujutru na prazan stomak. Prašak i zamrznuti sok umešaju se u bilo koju flaširanu ili pročišćenu vodu vodeći računa da ne dođu u kontakt sa metalom. Dakle, nikako metalna šolja, čaša i kašičica.

-Jutarnje konzumiranje spelte organizmu daje živu energiju – vitamine, minerale, enzime, hlorofil, sve ono što je telu potrebno da funkcioniše na zdrav način, poručuje Kovač Nemetova.

Klementina kaže  da posle značajnog broja godina nisu odmakli dalje od zamrznute forme zelenog soka. Tek pre dve godine počeli su da rade ekstrakte. Dakle, to je dugotrajan proces i trebalo je mnogo hrabrosti da se napravi samo jedan korak napred.

– I ako smo o liofilizaciji čitali mnogo lepih stvari i saznali da ovakvu hranu koriste i astorinauti, da je reč o dobroj tehnologiji pomoću koje se između ostalog prave serumi, za jogure se uvoze liofilizovane bakterije, a pri tom se ne gube nutritijenti. Međutim jedna stvar je teorijsko iskustvo, a sasvim druga praktično. Sada već imamo dovoljno povratnih pozitivnih informacija da nam je liofilizacija donela proizvod koji daje iste rezultate kao zamrznuti sok, kaže ona.

Sem toga, kako objašnjava, zamrznuti oblici grupisani su samo kao hrana dok su liofilizovani, zbog svoje stabilnosti, i ako su isti nutritijenti u pitanju, svrstani u suplemente.

Prisećajući se, priča da ni jedan početak nije lak, pa tako nije bio ni njihov posebno prilikom registracije proizvoda dobijenih liofilizacijom, a koji osim spelte i ječma ne sadrža ništa drugo.

-Rekla sam da je reč o dugotrajnom procesu, a mi se nadamo da ćemo i dalje usavršavati naše proizvode i razvijati prevntivnu zaštitu od bolesti. Naš fokus jeste prevencija koja sa promenom načina života i načina ishrane čovek može da zaštiti od savremenih bolesti.  Primenom novih tehnologija razvili smo nove proizvode pod brendom SPELTA VITA: Spelta Vita INSTANT, Spelta Vita ENERGY, SPELTINO, Spelta Vita – Immuno+ i Spelta Vita – Strong. Razvoj novih i unapređenje postojećih proizvoda uz primenu najnovijih znanja i tehnologija, ključ su našeg uspeha, kaže Klemntina.

A da su benefiti za zdravlje veoma veliki govore i podaci da Original – Zeleni sok od spelte podiže energiju i pomaže da se osećamo mlađe i vitalnije. Pomaže alkalizaciju tela, jača imuni sistem i organizmu pruža energiju. Takođe popravlja krvnu sliku, umiruje nervni sistem, štiti nas od virusa i bakterija, poboljšava cirkulaciju, reguliše metabolizam, pomaže u stvaranju hormona ali i jača kosti, reguliše holesterol, utiče na normalan rad žlezda. On sadrži prirodne vitamine, minerale, enzime, mikroelemente i hlorolfil, Smanjuje šećer u krvi tako da mogu da ga koriste i dijabetičari.

Zeleni sok od ječma je hladnoceđeni matični sok od klica i mladih listova organskog ječma. Sadrži prirodne vitamine, minerale i hlorofil, sačuvane brzim zamrzavanjem i pomaže alkalizaciji tela, jača imuni sistem i organizmu pruža energiju. Reč je o vegan proizvodu, osvežavajućeg, blago gorkog ukusa.

Ona napominje da se nikako ne može zanemariti finansijski momenat u njihovoj proizvodnji koja je skupa. Kaže da su imali mnogo sreće jer su tokom svog razvoja nailazili na izuzetno dobre ljude. Kao primer navodi čoveka koji se bavi izradom liofilizatora za kojeg je takođe veliki izaov bio da konstruiše mašinu prilagođenu ovakvom vidu proizvodnje. Osmisliti pakovanje koje 100 odsto štiti proizvod od vlage takođe je bilo vrlo zahtevno. I tu im je pomogao čovek koji je bio izuzetno uporan da iznađe rešenje. Klementinin suprug Arpad je mašinski inženjer tako da su njegova znanja neprocenljiva jer su im uštedela mnogo novca.

Ona kaže da su ovu priču pokrenuli njen otac i majaka. Zeleni sokovi od žita ušli su u njihov dom zbog zdravstvenih problema jednog člana porodice.

-Otac Maćaš Nemet mu je pomogao da prevaziđe ozbiljan zdravstveni problem uz pomoć Zelenog soka od žita. Nakon uspešne borbe, moj otac je želeo da podeli iskustvo sa drugima i u svojoj 70-oj godini osnovao porodičnu firmu, uz veliku pomoć i podršku svoje supruge Žužane Nemet. Kroz kontinuirano usavršavanje sticana su nova znanja i iskustva. Novi uspesi su nas motivisali da budemo bolji i efikasniji. Želela sam da se pridružim očevom timu i njegovoj misiji da pomaže ljudima. Godinama sam radila i učila uz oca. Od 2014-e godine uspešno obavljam poziv koji sam od njega nasledila. Danas deo našeg tima čine moj suprug Arpad, moja majka Žužana i naši vredni zaposleni, koji svojom stručnošču i pozitivnom energijom doprinose našoj firmi, priča Klementina.

Inače, sok od spelte prva je napravila engleska doktorka En Vigmor koja se pre više od pola veka izlečila od raka debelog creva, upravo zahvaljujući ovom napitku.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Ne treba zaboraviti da sirovinu za sve svoje proizvode ova porodica proizvodi u plastenicima. Sem toga, bave se i organskom proizvodnjom belog luka na jednom hekaru, a i voćnjak ima sertifikat za organsku proizvodnju.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski

 

Ostavite komentar