Manastir Koporin: Sabornost i moba temelj zadrugarstva

 

Manastir Koporin, biser braničevske eparhije, pored razgranate manastrirske ekonomije, pod svojim okriljem ima i zemljoradničku zadrugu „Sveti Trifun“, kojoj su 2021. godine dodeljena sredstva iz Programa podrške razvoju zadrugarstva Ministarstva za brigu o selu, za nabavku opreme i mehanizacije u vinogradarstvu.

 

ČITAJTE I: Vinari do kraja godine moraju da menjaju etikete na bocama

 

 

Zadružne parcele pod vinovom lozom prostiru se na sedam hektara. Uz novu, savremenu opremu  sada daju godišnje oko 25.000 litara vina koje odležava u barik buradima.

-Držimo se uglavnom autohtonih sorti belog grožđa kao što su italijanski rizling i tamjanika od belog grožđa, a od crvenog najzastupljeniji je prokupac. U sezoni berbe, organizuemo mobe kao nekada, u kojima, pored monaha manastira oko 200 ljudi iz svih okolnih sela. To su dani o kojima se posle tokom cele godine, priča episkop požarevačko –  braničevski i smederevski dr Ignjatije Midić.

Najznačajniji kupci ove zadruge i njene vinarije Ambelos su trgovinski lanci, drugi manastiri, hodočasnici koji posećuju manastir, a zadruga za sada nema ambicije za plasman na inostrano tržište.

Ministar Krkobabić je zajedno sa predsednikom opštine Velika Plana Igorom Matkovićem, predsednikom opštine Paraćin Vladimirom Milićevićem  i  gradonačelnikom grada Požarevca Sašom Pavlovićem prisustvovao tradicionalnom blagodarenju Gospodu za novi rod i berbu grožđa.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

-Sabornost i moba temelj su zadrugarstva, složili su se ministar za brigu o selu Milan Krkobabić i Nj.P. Episkop braničevski g. Ignjatije prilikom obilaska Zemljoradničke zadruge „Sveti Trifun“ u Velikoj Plani.

 

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Foto: Milan Obradović