Vinari do kraja godine moraju da menjaju etikete na bocama

Proizvođači vina u Evropskoj uniji moraće, od decembra ove godine, na etiketi koja se nalazi na poleđini boce da istaknu mnogo više informacija korisnih za potrošače pa i koje su dodatke koristili tokom proizvodnog procesa.

 

 

ČITAJTE I: Zbog čega je u Srbiji sve više vinograda na prodaju

 

 

 

Novina se odnosi i na vinare iz Srbije koji izvoze na tržište EU, a donose i korist domaćim kupcima jer se kod nas uvoze znatne količine vina iz evropskih zemalja. Prema informacijama u evropskim medijima, supstance čije će prisustvo morati da bude navedeno obuhvataju – sulfite, komercijalne kvasce, dodati šećer, boje i sve ostale aditive upotrebljene u podrumu.

Vinari će takođe morati na etiketi da navedu i nutritivnu vrednost vina kao što je obaveza i za druge proizvođače hrane. Između ostalog, koliko kalorija ono sadrži na 100 mililitara i ova informacija moraće da bude jasno naznačena.

Navodi se da je ova mera rezultat napora EU da se proizvođači vina što se tiče obaveze informisanja kupaca stave u istu ravan sa drugim proizvođačima iz prehrambenog sektora. Ipak, na etiketi neće morati da budu istaknute sve informacije, samo osnovne – sadržaj alkohola, potencijalni alergeni i hranljiva vrednosti vina. Ostalim podacima kupci će moći da pristupe pomoću obaveznog kju-ar koda.

U slučaju da vino ima više od 10 miligrama sulfita po litru, na boci će morati da stoji da ga ovo piće sadrži. Ovaj podatak je inače važan jer ova supstanca (jedinjenje sumpora), koja inače čuva vino od kvarenja, može kod nekih potrošača da izazove alergijske reakcije.

Kako je za Politiku objasnio Stevan Rajta, direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije, nova pravila mogla bi u početku da donesu znatno uvećanje troškova ne samo za proizvođače u Srbiji već i za ostale.

-Problem je što većina naših vinara nikada nije radila pod ovakvim uslovima. Velike vinarije sigurno će moći da iznesu ove promene. Ostali će morati da kupuju dodatnu opremu i prilagode proizvodnju prema ovim zahteva kao i da angažuju stručnjake, enologe, rekao je Rajta.

Napomenuo je da EU želi da probere vina koja ulaze na njihovo tržište. Ali poteškoće u prilagođavanju neće imati samo proizvođači iz Srbije, već i Italije, Španije…

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Dekanter, najpoznatiji svetski vinski magazin, objavio je da su rasprave na ovu temu počele još pre nekoliko decenija, a da je vinski sektor sve donedavno uspevao da izbegne ovu obavezu.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay