Meksiko traži dogovor sa SAD o zabrani uvoza GMO kukuruza

 

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je da traži dogovor sa Vašingtonom nakoj što su SAD zapretile sudskim postupkom zbog plana Meksika da zabrani upotrebu GMO kukuruz 2024. godine, piše Rojters.

 

 

ČITAJTE I: Meksiko ne želi GMO kukuruz iz SAD

 

 

Nakon sastanka sa meksičkim zvaničnicima američki državni sekretar za poljoprivredu Tom Vilsak rekao je da bi dekret Meksika mogao da prekrši trgovinski pakt SAD – Meksiko – Kanada ( USMCA) . Lopez Obradov je pokušao da ublaži te zabrinutosti tokom redovne konferencije za novinare rekavši da je zabrana usredsređena na GMO žuti kukuruz za ljudsku ishranu.

-Naša pozicija nije zatvorena, rekao je on.

Prema pisanju Rojtersa, Meksiko je jedan od najvećih kupaca kukuruza iz SAD, a američki farmeri šalju oko 17 miliona tona kukuruza u ovu zemlju. Američki farmeri posebno su zabrinuti zbog pretnje zabranom upotrebe GMO žutog kukuruza za stočnu hranu. Ali, Lopez Obrador je ukazao da će GMO kukuruz za stočnu hranu i dalje biti dozvoljen nakon što uredba stupi na snagu i ako je ostalo nejasno kako će to tačno funkcionisati i koliko dugo taj izuzetak može trajati.

-Ponudili smo da produžimo rok na dve godine u slučaju žutog kukuruza koji se koristi za stočnu hranu, rekao je Lopez Obrador ne šireći informacije o tome kada će to produženje početi i kada će se završiti.

Lopez Obrador nije precizirao da li Meksiko i dalje planira da smanji ukupan uvoz žutog kukuruza za otprilike polovinu količina u 2024. godini što je visoki meksički zvaničnik rekao Rojtersu prošlog meseca. Zabranu GMO kukuruza u Meksiku prati konfuzija oko toga kako će biti sprovedena.

Pristalice zabrane tvrde da bi GMO kukuruz mogao da kontaminira domaće meksičke sorte. Meksičko ministarstvo poljoprivrede odbilo je da komentariše ovo. Portparol predsednika nije odgovorio na zahtev za komentar.

SAD su pozvale na razjašnjenje i upozorile na ozbiljne ekonomske posledice zabrane.

Džon Doget, izvršni direktor Nacionalnog udruženja uzgajivača kukuruza koji predstavlja američke farmere je rako da biotehnološki kukuruz čini 90% kukuruza koji se uzgaja u Americi. Blokiranje bilo kakvog uvoza korišćenjem ove „sigurne i ekološki prihvatljive tehnologije“ ne samo da bi predstavljao veliki udarac za meksički narod i ekonomiju već bi to bilo teško i za američke farmere i ruralne zajednice.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Lopez Obrador dodao je da želi da zdrvastvene vlasti u obe zemlje procene uticaj GMO kukuruza na zdravlje ljudi.

Meksiko i njegovi severni susedi već su u pregovorima o rešavanju sporova oko energetske politike Lopeza Obradora za koju SAD tvrdi da krši trgovinski pakt.

Raul Urteaga, bivši meksički zvaničnik i osnivač konsultanske grupe Global Agro Trade Avisors smatra da je sastanak sa američkim zvaničnicima u ponedeljak oko trgovinskog spora vezanog za kukuruz,  neizbežan.

-Zašto rizikovati još jedan potencijalni trgovinski spor koji izgleda kao da će Meksiko izgubiti?, rekao je Urteaga.

Izvor: Rojters

Foto: Pixabay i Unsplach