Naseljeni jeleni u lovišta centralne Srbije

U zimu 2020.godine, započet je proces naseljavanja i reintrodukcija jelena običnog (Cervus epalphus L.) na područje Centralne Srbije. Po podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2019.godine procenjena brojnost jelenske divljači u Republici Srbiji je nešto manja od 6.200, a u centralnoj Srbija, uprkos dobrim prirodnim i stanišnim uslovima, matični fondovi su samo oko 1.200 jedinki.

Na području AP Vojvodine, kako je saopšteno iz JP „Vojvodina šume“ brojno stanje matičnih fondova jelenske divljači značajno je bolje, matični fondovi jelena su oko 5.000 jedinki, a od toga broja skoro 4.000 jedinki jelena su matični fondovi u lovištima posebne namene JP “Vojvodinašume“.

Trenutna brojnost i struktura populacija jelenske divljači i stepen njihovog korišćenja, posebno u slobodnoj prirodi, znatno su ispod mogućnosti prirodnih potencijala šumskih područja u centralnoj Srbiji.

Obični jelen je sastavni deo ukupnog biodiverziteta naše zemlje. Jelen ima brojne pozitivne uticaje na šumske i druge ekosisteme, bez njega oni ne mogu adekvatno da funkcionišu. Zato je veoma važna reintrodukcija (ponovno naseljavanje) i ojačavanje postojećih mikro-populacija matičnih fondova jelena iz genetski stabilnih i zdravih populacija iz drugih područja. To je dug, kompleksan, skup i neizvestan proces.

JP “Vojvodinašume“ je partnerska strana u nacionalnom projektu “SRBDEER“ koji sprovodi Uprava za šume RS, a koji se odnosi na reintrodukciju jelena običnog u lovišta na područje centralne Srbije. Iz svojih uzgajališta jelenske divljači „Plavna“ i „Kozara“ u 2020.godini je lovištima u centralnoj Srbiji isporučeno 24 jedinke običnog jelena, a u 2021.godine je isporučeno 76 jediniki običnog jelena u odnosu polova 1:1. Za dve godine je selektovano, uhvaćeno, uspešno transportovano do jelenskih prihvatilišta i naseljeno na području centralne Srbije 100 jedinki običnog jelena iz lovišta JP “Vojvodinašume.“ U 2020. i 2021.godini jedinke običnog jelena iz naših uzgajališta su sa uspehom naseljavana na područje Tare, Zlatibora, Kopaonika, Zlatara, Kopaonika i Homoljskih planina.

U 2022.godini je u planu da se nastavi sa isporukama, uz dalje povećanje broja jedinki običnog jelena za isporuku. Očekujemo da u 2022.godini isporučimo novih 100 jedinki običnog jelena. Osim iz postojećih uzgajališta običnog jelena u lovištima „Kozara“ i „Plavna“, planira se izgradnja lovno-uzgojnih objekata (hvataljki za krupnu divljač) u lovištima “Apatinski rit“, „Vršačke planine“; „Deliblatska peščara“, „Karakuša“ i „Bosutske šume“.

Jelen obični (Cervus elaphus L.) u čuvenim evropskim i svetskim lovištima predstavljaja ekonomski i biološki najznačajniju i najatraktivniju lovnu vrstu divljači. Za razvoj lovstva kao privredne delatnosti u okviru „zelene ekonomije“ i lovnog turizma kao segment elitnog turizma jedne države, jelen obični (Cervus elaphus L.) je noseća gajena vrsta koja može da bude generator razvoja lovstva i lovnog turizma jedne države.

Ostavite komentar