PKV: „ Upravljanje komunalnim otpadom- izazovi i potencijali“

 

Na teritoriji AP Vojvodine postoji više od 400 divljih deponija, a prosečna godišnja produkcija otpada je oko 572 hiljade tona. Najveći deo komunalnog otpada odlaže se na deponije bez prethodne obrade dok se reciklira svega tri odsto komunalnog otpada. Sledeći preporuke nacionalne strategije upravljanja otpadom  u AP Vojvodini formirano je devet  centara za regionalno upravljanje otpadom, i to u Subotici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Inđiji, Pančevu, Vršcu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici.

Tim povodom u Privrednoj komori Vojvodine u organizaciji Saveta za cirkularnu ekonomiju PKV i Inženjera za zaštitu životne sredine. održana je konferncija pod nazivom „Upravljanje komunalnim otpadom- izazovi i potencijali “.

Zoran Trpovski, sekretar Udruženja industrije Privredne komore Vojvodine istakao je da je cilj konferencije da se prikažu startegija i ideje u vezi sa upravljanjem komunalnim otpadom na području AP Vojvodine.

-Uređivanje ove oblasti nije važno samo zbog usklađivanja sa evropskim zakonima već i zbog nas samih, poručio je Trpovski.

Robert Jakša , državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine istakao je da  je važno da se o ovoj temi razgovara i da se čuju predstavnici regionalnih deponija kako bi se uvideli problemi.

– Komunalni otpad je otpad iz domaćinstva i zato je veoma važno kako se tretira. Unapređenje sistema za upravljanje otpadom je ključno za Ministarstvo za zaštitu životne sredine koje je zajedno sa evropskim partnerima obezbedilo sredstva za izgradnju osam novih regionalnih centara za upravljanje otpadom od kojih će tri biti na teritoriji Vojvodine- u Somboru, Inđiji i Sremskoj Mitrovici. Izgradnja reciklažnih centara daje nam neophodan preduslov za dalji razvoj funkcionalnog sistema upravljanja komunalnim otpadom. Ministarstvo je za ovu godinu  izdvojilo  75 miliona dinara za uklanjanje divljih deponija, a njih u ovom trenutku u Srbiji ima 2.500. Staretegija za upravljanje otpadom je u izradi i očekuje se da će ona u potpunosti definisati ovu oblast, rekao je Jakša.

Pomoćnik Pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg istako je da sekretarijat zajedno sa resornim Ministarstvom ima ključnu ulogu u stvaranju odgovornog upravljanja otpadom.

-U prethodnom periodu naš fokus je bio industrijski otpad, a sada planitramo  da pojačamo aktivnosti u pogledu pronalaženja sredstava za uspostavljanje regiona u kojima bi  funkionisali centri za upravljanje otpadom, kazao je Erceg. 

Skupu su prisustvovali i predstvanci vojvođanskih regionalnih centara za upravljanje otpadom.

Izvor: Privredna komora Vojvodine

 

Ostavite komentar