Preventivne mere pred setvu uljane repice

 

Padavine koje se za područje naše zemlje očekuju u narednim danima stvoriće povoljne uslove za sam početak setve uljane repice.

U proteklih nekoliko godina u setvenoj strukturi značajno se povećavaju površine pod ovom uljaricom i to u najznačajnijim regijama njenog gajenja.

 

 

ČITAJTE I: Zelena stenica potiče iz Etiopije, a velike ekonomske štete nanosi širom sveta

 

 

 

Povećanje površina pod uljanom repicom je dovelo  do povećanog  pritiska štetočina koje mogu da ugroze proizvodnju ove industrijske kulture.

 Štetočine uljane repice koje su od najvećeg ekonomskog značaja su mala i velika repičina pipa,  repičin sjajnik, repičina lisna osa, vaši, buvači.

Pred predstojeću setvu proizvođačima se preporučuje preduzimanje svih raspoloživih preventivnih mera u kontroli štetnih organizama u usevima uljane repice:

– Plodored – setvu nikako ne bi trebalo ponoviti na istoj parceli kako bi se smanjio potencijal štetnih organizama i rizik od nastanka šteta. Uljana repica ne bi trebalo da se gaji 4 do 5 godina na istom mestu. Dobri predusevi su rano povrće, rani krompir, ozima pšenica i ječam, dok setvu uljane repice treba izbegavati nakon sunokreta, soje, slačice, graška itd.

– Suzbijanje korova (naročito iz familije krstašica)

-Uništavanje samonikle uljane repice (koja predstavlja „most“ za prenos patogena i štetočina)

-Sve mere koje obezbeđuju ujednačeno i brzo nicanje useva.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Sistem PIS-a će pratiti pojavu i razvoj štetnih organizama u proizvodnji uljane repice i signaliziraće pravo vreme za sprovođenje hemijskih mera zaštite.

 

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja