Programi koji su ispunili očekivanja

 

U Palati Srbija Ministarstvo za brigu o selu predstavilo je sve programe koje je sprovelo.

Mladi su svoje kuće dobili u čak 144  lokalne samouprave, od ukupno 174 koliko ih ima u Srbiji.

 

 

ČITAJTE I: Krkobabić: Dodeljena kuća od čak 261 kvadrata

 

 

 

Samo ove godine oživelo je 980 napuštenih seoskih kuća širom Srbije. Ukupno, 2.650 od početka programa.

Foto: Milan Obradović/Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu

-Na delu je misija preporoda sela Srbije. Ni jedan deo Srbije ne sme da ostane prazan. Menjamo demografsku sliku, podmlađujemo sela, dovodimo radno aktivno stanovništvo, pokrećemo privredne aktivnosti. Osnovno u ovoj misiji je dodeljivanje praznih seoskih kuća. Do sada ih je dobilo 10.000 ljudi, što je jedna manja opština, poput Ade u Vojvodini ili deset Crnih Trava na jugu Srbije. To je nešto najbolje što se trenutno u našoj zemlji događa, ali i što će se nastaviti, poručio je ministar u tehničkoj vladi Milan Krkobabić na svečanosti u Palati Srbija, povodom sumiranja rezultata rada Ministarstva za brigu o selu tokom 2023. godine.

Foto: Milan Obradović/Jaroslav Milišević sa porodicom

On je pozvao mlade ljude da se pripreme za novi konkurs od Nove godine, 500 miliona dinara je već izdojeno.

-Spremni smo da izađemo u susret svim zahtevima, poručio je Krkobabić.

U ime mladih koji su dobili kuće na selu obratio se Jaroslav Milišić, veroučitelj i glava petočlane porodice, koja je zahvaljujući Ministarstvu za brigu o selu nedavno dobila kuću u Trnovcu kod Velike Plane.

-Posle osam godina podstanarskog života konačno imamo svoje parče zemlje pod ovim nebom i zahvalni smo državi koja je i našoj porodici dala priliku da živimo od svog rada na svom imanju. Sada imamo i šta da ostavimo deci, rekao je Jaroslav.

Foto: Milan Obradović/Milišići su dobili kuću u selu Trnovac kod Velike Plane

Rektor Beogradskog univerziteta, prof. dr Vladan Đokić, koji je na čelu Komisije za dodelu sredstava za kupovinu seoskih kuća smatra da je ovo jedan od najznačajnih programa koje Vlada Srbije realizuje.

-Činjenica da trećina ovih mladih ljudi ide iz grada u sela, govori da se cilj programa ostvaruje, poručio je Đokić.

Seoskom stanovništvu značajno je olakšao život Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva, za tri godine vozila je počelo da koristi više od 400.000 stanovnika u 1.200 sela.

-Drago mi je što radimo na rešavanju ovog važnog pitanja za Srbiju. Ali ni jedan od ovih elemenata na kojima radimo, ne bi sam za sebe dao rezultate. Jedino komplementarnim delovanjem svih programa ovog Ministarstva možemo doći do cilja, a to je da učinimo sela dobrim i poželjnim mestom za život, rekao je prof. dr Nebojša Bojović dekan Saobraćajnog fakulteta, koji na čelu Komisije rešava pitanje mobilnosti seoskog stanovništva.

Foto: Milan Obradović/Ove godine oživelo je 980 napuštenih seoskih kuća širom Srbije.

I ove godine širom Srbije realizovani su Miholjski sureti sela, manifestacija koju je osmislio i zajedno sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem utemljio ministar Krkobabić. Sportskim takmičenjima, višebojem, izložbama, folklornim nastupima, ukusnim tradicionalnim jelima od juna do decembra ova manifestacija okupila je oko 200.000 učesnika, iz 1.500 sela u 95 opština širom Srbije.

Pomenut je i prvi program Ministarstva za brigu o selu „500 zadruga u 500 sela“, koji je u potpunosti realizovan i premašio je svoje zacrtane ciljeve. Zahvaljujući njemu osnovano je 1.100 novih zadruga najrazličitijih delatnosti širom Srbije.

Predsednik Akademijskog odbora za selo, akademik Dragan Škorić istakao je značaj programa koje ovo Ministarstvo realizuje u saradnji sa Akademijskim odborom za selo i vidljive rezultate koji su za kratko vreme postignuti.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Prisutni su na svečanosti uživali u nastupu KUD-a „Naš zavičaj“, mladog ansambla iz Sevojna koji je pobrao nagrade i simpatije na Miholjskim susretima u Zlakusi.

Foto: Milan Obradović/KUD „Naš zavičaj“ iz Sevojna

Specijalno za ovu priliku zdravicu za preporod sela napisao je Radisav Lukić, pisac i kazivač zdravica iz Mihajlova kod Smedereva.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu