Saveti stručnjaka kompanije Kite DOO: Zaštita useva ječma od bolesti

 

Usevi ječma se nalaze u fazi 1. kolenca. Pregledom biljaka registrovano je prisustvo simptoma mrežaste, sočivaste i ramulariozne pegavosti lista.

Mrežasta pegavost ( prouzrokovač Pyrenophora teres ) je u različitom intezitetu  prisutna svake godine u usevu ječma, prenosi se semenom i biljnim ostacima. Zbog vlažnog i hladnog vremena koje  pogoduje razvoju pataogena, simptomi su prisutni na značajnom broju biljaka.

 

 

ČITAJTE I: Saveti stručnjaka kompanije Kite doo: Zaštita uljane repice od sjajnika

 

 

 

Početni simptomi se javljaju u vidu zelenkastih pega, koje se povećavaju i izdužuju, postepeno dobijaju crnu boju. Unutar crnih pega se javljaju tamne linije povezane u vidu mreže, a oko pega se javlja hlorotični oreol.

Osim simptoma mrežaste pegavosti, u manjem procentu se mogu primetiti i simptomi sočivaste pegavosti lista čiji je prouzrokovač fitopatogena gljiva Rhynchosporium secalis.

Sočivasta pegavost se javlja u vidu vodenastih pega koje se suše i postaju beličasto – sive boje, oivičene smeđom cik – cak ivicom.

Neophodna je zaštita ječma od mrežaste, sočivaste i ramulariozne pegavosti lista

Jedan od patogena koji se poslednjih godina javlja u usevu ječma je Ramularia collo – cygni,  prouzrokovač ramulariozne pegavosti lista. Patogen se prenosi semenom, održava se i u žetvenim ostacima.

 Početni simptomi bolesti su sitne tamne pege na listovima, braon do crne boje, oivičene hlorotičnim oreolom, koje prate nervaturu lista.

Simptomi se javljaju na svim nadzemnim biljnim delovima – listovima, stablu i klasu. Gljiva stvara toksin rubelin, koji utiče na sušenje zaraženih biljnih delova, čitavih listova i biljaka.

Na parcelama sa usevom ječma ispunjeni su ekonomski pragovi štetnosti pa se proizvođačima preporučuje da urade tretman u što kraćem roku.

Preporuka kompanije KITE DOO je:

Amistar Prime – Amistar (azoksistrobin) 0,75 l/ha + Prime (fenpropidim) 0,45 l/ha + Barrier 2 l/ha + Surfare 0,25 l/ha

Amistar Prime je sistemični fungicid sa preventivnim i kurativnim delovanjem za suzbijanje najznačajnijih bolesti lista i stabla pšenice i ječma. Sastoji se od dva fungicida, AMISTAR® (azoksistrobin) i PRIME® (fenpropidin).

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

AMISTAR® (azoksistrobin) se odlikuje lokalalno sistemičnim delovanjem, zbog čega se dobro kreće kroz lisno tkivo pa biljku štiti spolja i iznutra. Ometa životni ciklus patogena, klijanje spora i smanjuje rizik od sekundarnih infekcija.

PRIME® (fenpropidin) je sistemični fungicid koji brzo prodire u biljku čak i na nižim temperaturama.

Barrier je bioprotektant, koji u sebi sadrži kalcijum i silicijum, deponuje se u sloju izmedju epidermisa i kutikule, štiti od biotskih i abiotskih stresova. Primenom Barriera pored jačanja ćelijskog zida povećavamo i otpornost biljaka na bolesti i insekte.

Surfare je surfaktant koji smanjuje površinski napon, reguliše i stabilizuje pH između 4 i 5, smanjuje vreme prodiranja, povećava disperziju pesticida i obezbeđuje bolju pokrovnu moć pri aplikaciji.

 

Pišu: dr Dragica Janković i dipl. inž. Bojana Karaklajić