Smanjena tražnja na Produktnoj berzi – Cena novog roda pšenice 38 dinara

 

Prvi spot ugovori za pšenicu i uljanu repicu novog roda obeležili su ovu nedelju na Produktnoj berzi. Slaba tražnja i dalje utiče na smanjeni obim trgovanja. Tokom ove nedelje, prometovano je 950 tona robe, ukupne finansijske vrednosti 48.856.750,00 dinara.

 

 

 

ČITAJTE I: Srednji Banat: Prinos pšenice odredile padavine

 

 

Najviše aktivnosti zabeleženo je na tržištu kukuruza. Viši cenovni nivoi ponude u odnosu na prethodnu nedelju, nisu rezultirali trgovanjem većih količina.

Ova žitarica trgovanje je započela po ceni od 32,00 din/kg bez PDV-a, da bi do kraja nedelje berzanski ugovor bio zaključen na nivou cene od 31,00 din/kg bez PDV-a. Statistički gledano, u odnosu na prethodnu nedelju, cena beleži rast od 2,70%. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 31,83 din/kg bez PDV-a.

Od početka nedelje bila je prisutna smanjena aktivnost na tržištu pšenice. Sredinom nedelje, sa prvim otkosima, primetna je povećana ponuda novog roda pšenice. Novi rod, nudi se sa većim procentom proteina, od 14 do 15%.

Berzanski ugovori za pšenicu rod 2022. godine zaključeni su po ceni od 38,00 din/kg bez PDV-a, za pšenicu sa minimum 15% proteina. S druge strane, tražnja starog roda je na niskom nivou. Kupci starog roda pšenice, krajem nedelje su bili na nižem cenovnom nivou u odnosu na prethodnu nedelju, međutim, do zaključenja berzanskog ugovora nije došlo.

Od početka meseca soja se zadržala se na istom cenovnom nivou. Primetna je povećana ponuda ove uljarice, dok s druge strane tražnja je veoma slaba.

Berzanski ugovori su se tokom ove nedelje realizovali u veoma uskom rasponu od 72,50 do 72,60 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 72,58 din/kg bez PDV-a, što je minimalno odstupanje u odnosnu na prošlu nedelju, od -0,07%.

Mnogo veća ponuda ječma, u odnosu na tražnju, prisutna je od početka nedelje. Interesovanje kupaca za kupovinu ove žitarice se, kako je nedelja odmicala, smanjivalo.

Ječmom se trgovalo početkom nedelje, po ceni od 33,00 din/kg bez PDV-a, da bi krajem nedelje došlo do pada cene na 32,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 32,50 din/kg bez PDV-a, što u odnosu na prošlu nedelju predstavlja pad od 4,41%.

 

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Ugovor za uljanu repicu zaključen je po 85,12 din/kg bez PDV-a, odnosno 725,00 €/t. Tražnja krajem nedelje bila je na nižem cenovnom nivou od 645,00 do 650,00 €/t.

Suncokretova sačma se tokom ove nedelje nudila od 34,50 do 36,00 din/kg bez PDV-a, ali nije bilo odgovora tražnje.

Anja Jakšić, Produktna berza

Foto: J. Bajšanski i Pixabay

Ostavite komentar