Stare voćnjake prevesti u organske

 

Voćarski proizvodni rejoni u kojima je ekološka ravnoteža očuvana, i koji su direktno pogodni za prevođenje u organsku proizvodnju postoje jedino u formi starih voćnjaka, sa velikim rastojanjima između njih. U takvim voćnjacima ne sprovodi nikakvo đubrenje i zaštita.

 

 

 

ČITAJTE I: Održivost je ključna reč u današnjoj poljoprivredi

 

 

 

Kako kaže Nemanja Konstatinović iz PSSS Srbije, zbog ekstenzivnosti tradicionalne voćarske proizvodnje, važno je prevesti intenzivne voćnjake, preko integralne proizvodnje i prelazne faze u organsku proizvodnu jedinicu. Ovaj proces može da se odvija u fazama, sve dok se upotreba sintetičkih sredstava za zaštitu bilja i đubriva ne svede na minimum.

Mora se voditi računa o sledećem:

  • Unapređenje ekološke ravnoteže u proizvodnoj jedinici
  • Opredeljenost i posvećenost proizvođača organskoj proizvodnji
  • Profesionalna obuka proizvođača
  • Minimizacija ekonomskih gubitaka u slučaju privremenog gubitka prinosa.

-Kako bi se smanjili ekonomski gubici, korisno je kombinovati organsku proizvodnju voća sa preradom. Plodovi koji ne mogu da se prodaju na tržištu svežeg voća zbog malih nedostataka, mogu da se prerade u visokovredne proizvode -proizvodnja dečijih sokova i kaša.Na ovaj način moguće je ponuditi širok spektar visokovrednih organskih proizvoda za kojima je velika tražnja na tržištu, kaže Konstatinović.

Prerada voća i direktna prodaja su radno intenzivni procesi, koji zahtevaju da proizvođač poseduje dodatne resurse u pogledu tehničkih mogućnosti i radne snage.

-U prelaznom periodu, samo pojedini delovi voćnjaka mogu da se preusmeravaju na orgasku proizvodnju. Kompletno prevođenje traje od 1-3 godine.U toku prelaznog perioda, voće ne može da se prodaje kao proizvod poreklom iz organske proizvodnje, objašnjava on.

Cene ovakvih proizvoda su neznatno više od cena voća iz integralne proizvodnje. Širom Srbije, posebno u brdsko planinskom područiju, nalaze se stara stabla voćaka velikih dimenzija i dobre rodnosti sa minimalnom zaštitom i đubrenjem. Takva stabla bi se, uz dobru organizaciju, mogla prevesti u sistem organske proizvodnje.Plodovi ovih sorti na tržištu dostižu visoku cenu.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

U prelaznoj fazi preporučljivo je:

  • Primenjivati mere za poboljšanje zemljišta
  • Primenjivati mere za popravku plodnosti zemljišta
  • Obavezan sistem organskog đubrenja
  • Poboljšati ekološke uslove uz pomoć živih ograda, vetrozaštitnih pojaseva i izolacionih polja samoniklim biljem, koja su stanište korisnih organizama
  • Neophodna je kontinuirana obuka poljoprivrednika

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Pixabay