Subvencije za nabavku zaštitnih ramova za vozače traktora

 

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture omogućiće vlasnicima traktora subvencionisanu kupovinu univerzalnog zaštitnog rama za traktore, čiji je osnovni cilj zaštita vozača u slučaju prevrtanja traktora, saopštio je ministar Tomislav Momirović.

Prema njegovim rečima, najveći broj povređenih i poginulih u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali traktori su upravo vozači ili putnici na traktorima, a najčešći razlog tome je upravo fatalno prevrtanje.

– Ovom preventivnom akcijom spasićemo stotine ljudi koji koriste traktore u svakodnevnom radu – ukazao je ministar.

Srbija je jedna od vodećih zemalja u broju traktora po broju stanovnika i prema raspoloživim podacima registrovano je približno 203.000 traktora, prenosi sajt Vlade Srbije.

Podaci o rasprostranjenosti traktora bez zaštitne strukture pokazuju da je procenat ovakvih vozila u Vojvodini 20%, dok u Mačvi dostiže 40-50%.

Od 2016. do 2020. godine, u Srbiji su poginula 144 vozača ili putnika traktora, dok je povređenih lica u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora bilo blizu 2.000.

Lica stradala u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora čine približno sedam odsto svih poginulih lica u saobraćajnim nezgodama u Srbiji.

 

U proseku, godišnje se u Srbiji dogodi 518 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedan od učesnika bio traktor, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izvor: eKapija

Ostavite komentar