U „Mačvanskom dućanu“ poljoprivreda i ekologija u neraskidivoj vezi

Prošle godine, na inicijativu Udruženja mladih ekologa, koje u svojim redovima ima i poljoprivredne proizvođače,  u Šapcu je nastao „Mačvanski dućan“. Čine ga poljoprivredni proizvođači koji na svojim gazdinstvima prerađuju voće, povrće, ratarske useve, mleko i sl. Svi oni su odlučili da svoja znanja i veštine pretoče u gotov proizvod i na taj način ostvare dodatu vrednost.

-Počeli smo tako što smo zajedno sa PSS Šabac obilazili sela i razgovarali sa poljoprivrednicima o mogućnostima da plasiraju gotove proizvode. Posebno mi je drago što se značajan broj mladih ljudi opredelio da ostane na porodičnim gazdinstvima. Većina njih završavaju poljoprivredne fakultete i nastoje da svoj proizvod brendiraju i plasiraju na tržište, objašnjava Danijela Gavrić, predsednica Udruženja mladih ekologa.

Do pojave pandemije izazvane korona virusom, ovi domaćini su svoje proizvode izlagali i prodavali na bazarima koji se deset puta godišnje održavaju u Šapcu. Zbog aktuelne zdravstvene situacije u zemlji, nastupi, ne samo na šabačkim bazarima već i na sličnim manifestacijama širom Srbije koji su bili isplanirani, ostavljeni su za bolje dane.

-Natupe na manifestacijama zamenile su on line pijace na našoj FB stranici i Instagramu. Poljoprivrednici su ponudu svojih proizvoda sa tezgi preselili na društvene mreže. Takođe, Grad Šabac otvorio je on line pijacu koja je privukla pažnju i prodavaca i kupaca. Ne može se reći da je plasman bio lak. Proizvode smo slali i kurirskom službom i organizovanim prevozom koji je robu odvozio i raznosio jednom nedeljno do Beograda i Novog Sada. U samom Šapcu kućna dostava bila je besplatna. Ovo udruživanje donelo je značajne dobrobiti svim proizvođačima jer su kupcima preporučivali proizvode svih članova „Mačvanskog dućana“. Zbog toga se i početni broj od 25 članova u kontinuitetu povećava, kaže Gavrićeva.

Stupanjem na snagu pravilnika o prodaji sa kućnog praga i članovi „Mačvanskog dućana“ počeli su svoje proizvode, počev od brašna, meda, zimnice i mlečnih prerađevina da prodaju na ovakav način.  

Prema rečima Gavrićeve, plan je da poljoprivrednici okupljeni oko „Mačvanskog dućana“ preko različitih projekata apliciraju za sredstva koja bi iskoristili za unapređenje svoje proizvodnje ali i plasman gotovih proizvoda.  U skladu sa tim jedan od ciljeva je i da se ovi poljoprivredni proizvodi i u svežem i u prerađenom obliku nađu na policama jedne piljarnice. S’ jedne strane, ovo bi olakšalo potrošačima da dođu do željene robe ali ne treba zanemariti ni drugu stranu – otežavajuću okolnost koju valja prevazići. To je činjenica da se članovi „Mačvanskog dućana“ nalaze u svim selima šabačke lokalne samouprave. S’ druge strane, ovaj vid prodaje podrazumeva i preregistraju, odnosno prelazak sa udruženja na privredni subjekat. To podrazumeva saradnju sa zadrugama koje imaju GlobalGap standard i formiranje brenda koji će imati svoj žig.

-U skorije vreme ćemo napraviti i svoj sajt na kojem će biti predstavljeno svako gazdinstvo i proizvodnja od njive do trpeze. Na taj način posetioci sajta će moći da vide sve ono što radimo i u edukativnom i praktičnom okviru. Primera radi, zajedno sa profesorima Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu uradili smo veliki broj ogleda o upotrebi organskih đubriva i potrošači trebaju da znaju šta kupuju i da su prerađevine napravljene od zdravih sirovina, priča Danijela Gavrić uz napomenu da je planova mnogo, a ne nedostaje ni vera da će se oni u najvećoj meri i realizovati.

Tekst i foto:  Jasna Bajšanski

Ostavite komentar