U susret Poljoprivrednom sajmu Novosadski sajam i Poljoprivredni fakultet ozvaničili saradnju

 

Novosadski sajam je za jesen najavio održavanje priredbi na tradicionalan način ako to prilike dozvole. U susret 88. međunarodnom poljoprivrednom sajmu koji je planiran za septembar, od 18. do 24, dosadašnja snažna veza Novosadskog sajma i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu ojačana je potpisivanjem Protokola o poslovno-tehničkoj saradnji. Dokument kojim se reguliše saradnja na poslovima unapređenja, pripreme i realizacije Nacionalne izložbe stoke, kao jednog od značajnih segmenata Poljoprivrednog sajma, potpisali su prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta i Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma.

 – Sa ovog mesta Novosadski sajam šalje jednu snažnu poruku da će se ponovo vratiti u aktivnosti koje redovno obavlja. Sa druge strane Poljoprivredni fakultet šalje poruku da kao jedan od nezaobilaznih partnera Poljoprivrednog sajma, u cilju ostvarivanja i vizije Poljoprivrednog fakulteta i vizije i misije Sajma, danas potpisujemo dokument kojim ćemo našu višedecenijsku saradnju podići na viši nivo. Predmet našeg sporazuma je zajednička aktivnost u vezi sa Nacionalnom izložbom stoke, jednog važnog segmenta Poljoprivrednog sajma. To je i važna poruka u situaciji kada našem stočarstvu treba dodatna pomoć. Mislim da je važno da sa ovog mesta pozovemo proizvođače da učestvuju na ovoj manifestaciji, a da sa druge strane pozovemo sve ostale subjekte u državi da pomognu proizvođačima jer im je pomoć veoma potrebna, rekao je Nedeljko Tica.  – Posebno nam je važna podrška i saradnja na Nacionalnoj izložbi stoke jer je nama stočarstvo među prioritetima i u obrazovnom smislu. Pre svega važno je za naše studente jer mogu da vide najkvalitetnija priplodna grla koja se proizvode u ovom regionu i van njega. S druge strane to je jedno novo iskustvo za naše nastavnike i prilika da uspostave nove kontakte sa proizvođačima, a postojeće ojačaju i da tako svi zajedno pomognemo proizvođačima da u narednom periodu ostvaruju što bolje rezultate, dodao je Tica.

– Novosadski sajam se u proteklom periodu ponašao društveno odgovorno. Bili smo kovid bolnica, finansirali smo nabavku respiratora, ustupili smo prostorije za punkt za vakcinaciju. Najavljujemo Poljoprivredni sajam za septembar, a nadamo se da će se epidemiološka situacija stabilizovati. Broj obolelih opada, broj vakcinisanih svakodnevno raste i to nas ohrabruje da postoji šansa da ovaj Sajam bude održan. Mi i Poljoprivredni fakultet smo praktično prirodni partneri i današnjim potpisivanjem Protokola će samo i formalno biti verifikovana saradnja koja postoji godinama u nazad, pogotovo sa Departmanom za stočarstvo koji nam godinama pomaže u selekciji grla na Izložbi stočarstva. Ujedno se zahvaljujem dekanu što omogućuje da veliki broj profesora učestvuje u našim komisijama za ocenjivanje kvaliteta i tako daju dodatni kvalitet i referentnost priznanjima koja Sajam dodeljuje, rekao je Slobodan Cvetković i dodao  da je Sajam pokrenuo sve aktivnosti za realizaciju Poljoprivrednog sajma. Još od prošle godine postoji dogovor sa Češkom Republikom da bude Zemlja partner.

-Tu su i naši stalni partneri koji nas godinama prate – Generali Osiguranje Srbija kao Generalni sponzor, Al Dahra – Zlatni sponzor i ono što je za nas izuzetno značajno – Ministarstvo poljoprivrede koje pokriva segment koji je u vezi sa održavanjem Nacionalne izložbe stoke, koja je takođe jedna od tačaka saradnje sa Poljoprivrednim fakultetom. Postignut je dogovor sa Poslovnim udruženjem uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije i očekujemo kvalitetnu i atraktivnu izložbu u septembru. Takođe pripremamo i niz drugih,  pratećih aktivnosti – između ostalog u Kongresnom  centru događaje u sferi znanja i nauke. Moram da kažem da je dobra saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu koji konstantno podržava naše aktivnosti, kao i Grad Novi Sad, dodao je Cvetković.

Prilikom potpisivanja Protokola, koji je ozvaničio saradnju Novosadskog sajma i Poljoprivrednog fakulteta, najavljeno je i da će u istom terminu, od 18. do 24. septembra, biti održani i Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije. Istaknuto je i da je interesovanje za Poljoprivredni sajam u novom, jesenjem terminu veliko. Dolazak na Svečano otvaranje već su potvrdile delegacije ministarstava poljoprivrede Češke, Italije, Slovenije i Irana, a do sada su kolektivne nastupe najavili Italija, Holandija, Španija, Turska, Hrvatska, Belorusija, Poljska i Rusija.

Izvor: Novosadski sajam

Ostavite komentar