Usvojen Predlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije usvojio je Predlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji je predložila Vlada Srbije, uz izglasavanje četiri amandmana koji se odnose na oblast proizvodnje vina.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić je, obrazlažući predlog, ocenio da se prvu put u Srbiji uređuje celo tržište poljoprivrednih proizvoda.

Dodao je da će Zakon počivati na nekoliko stubova, standardi kvaliteta, intervencija na tržištu, tržišne informacije i mere politike sa drugim zemljama.

– U oblasti standarda će to biti iskorak u pravcu zajedničke poitike sa EU, gde ćemo zaštititi naše poljoprivredne prozvode, obeležiti ih, čime će se proizvođačima pružiti šansa za otvaranje novih tržišta, poboljšanje kvaliteta i ravnopravnu utakmicu na evropskom tržištu – istakao je Katanić.

Podsetio je da se ovim propisom planiraju javna intervencija na tržištu, podrška privatnom skladištenju, posebne intrervnecije i hitne intervencije.

– Ove mere podrazumevaju da će u slučaju proizvodnje mesa država, kada dođe do poremećaja cena, privatnim skladištarima plaćati da drže meso u hladnjačama dok se cene ne stabilizuju, ali će se plaćati prema kvalitetu mesa koji će procenjivati posebno stručno telo – rekao je Katanić.

On je naveo i da je Predlogom zakona propisano da se u školski sistem uvede obaveza da se deci uz užinu dele mlečni proizvodi i voće da bi se zdravo hranila. Troškove bi snosili država i roditelji, ukoliko budu želeli da im deca budu uključena u taj program.

– Predlog zakona propisuje i da se unapredi status proizvođača tako što bi država finansirala rad organizacija proizvođača tokom pet godina s namerom da ona preraste u poslovna udruženje i povežui se sa otkupljivačima i prerađivačim – rekao je Katanić.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

 

Ostavite komentar