Vinarija “Milica” sledeće godine otvara vrata posetiocima

 

Aleksandrovačka župa, poznata po uzgajanju grožđa i proizvodnji vina, biće bogatija za još jednu vinariju do marta sledeće godine – vinariju “Milica”.

– Vinarija je kapaciteta do 20.000 litara godišnje. Osim podruma i prostorija namenjenih za proizvodnju vina, osmišljena je i degustaciona sala na koju se nadovezuje prostrana terasa sa pogledom na prelepe pejzaže Župe – kaže za eKapiju Milica Popović.

Kako dodaje, praveći vino godinama unazad za lične potrebe, ideja o proizvodnji i gradnji vinarije došla je prirodno i očekivano. Gradnja je planirana u selu Stanjevo, a objekat će biti bruto površine nešto više od 503 kvadratna metra.

U planu je da proizvodnja pretežno podrazumeva vina od autohtonih sorti vinove loze, karaterističnih za ovaj kraj. Vina koja su zastupljena u vinariji su tamjanika, prokupac, rizling i kupaža merloa, kabernea i prokupca.

– S obzirom na to da smo na početku, nemamo mnogo vinograda. Na onima koje imamo zastupljeni su italijanski rizling, prokupac i tamjanika. Trenutno tragamo za parcelama na kojima će biti postavljeni mladi zasadi – kaže Popovićeva.

Vina će izlagati na vinskim sajmovima i skupovima, a u planu je i plasiranje vina na tržište i kroz ugostiteljsku i trgovinsku granu privrede.

– Što se tiče bliže budućnosti, planovi su da završimo izgradnju vinarije, da ova proizvodna godina prođe dobro i da vino bude lepo prihvaćeno na tržištu. Planovi za dalju budućnost su unapređenje proizvodnje vina i marketinga same vinarije – navodi Milica Popović.

Izvor: eKapija

Ostavite komentar