Visoka brojnost prve generacije kukuruznog plamenca

 

Na području Srbije, u zavisnosti od roka setve, usevi merkantilnog i semenskog kukuruza se nalaze u raličitim fazama razvoja listova i stabla, dok se usevi kukuruza šećerca nalaze u fazi od pojave metlice do početka razvoja klipa.

 

ČITAJTE I: Raste pritisak da EU odustane od smanjenja upotrebe pesticida

 

 

 

Na svetlosnim lovnim lampama registruju se visoke brojnosti odraslih jedinki prve generacije kukuruznog plamenca (Ostinia nubilalis). Na pojedinim lokalitetima u Sremu, beleži se i do 2000 ulovljenih odraslih jedinki  za jednu noć što je najveća zabeležena brojnost u prvoj generaciji te štetočine u proteklih 10 godina. Takođe i na drugim lokalitetima se registruju do sada najveće bronosti prve generacije kukuruznog plamenca.

Trenutno je u toku polaganje jajnih legala i intenzivno piljenje larvi prve generacije.

Najugoženiji su usevi kukuruza šećerca i semenskog kukuruza. Mere zaštite u navedenim usevima preporučuju se ukoliko se registruje 5% biljaka sa položenim jajnim leglima kukuruznog plamenca i na početku piljenja larvi. Kod merkantilnog kukuruza prag štetosti iznosi 10% biljaka sa položenim jajnim leglima.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Zbog ovako visokih brojnosti očekuje se jak napad kukuruznog plamenca na usevima kukuruza, te je preporuka da se sprovedu mere zaštite nekim od insekticida:

-Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) 0,1 – 0,15 l/ha ili

-Ampligo 150 ZC (hlorantranilprol + lambda cihalotrin) 0,2-0,25 l/ha ili

-Avaunt 15 EC (indoksakarb) 0,25 l/ha.

Tekst i foto: PIS Srbije

Ostavite komentar