Vreme je za setvu prosa, biljke značajne u ishrani i industriji

 

Proso je bezglutensko zrnasto-skrobna biljka koja se prvobitno koristila za ishranu ptica. Zrno prosa ima višestruku namenu kako ljudskoj ishrani pa obavezno se nalazi u prodavniciama zdrave ishrane. Takođe je značajno za industriju piva i alkohola.

 

 

ČITAJTE I: Proso – jeftina, a zdrava namirnica

 

 

 

Brašno od prosa se dodaje pšeničnom brašnu za spravljanje hleba i peciva boljeg kvaliteta. Mnogi stručnjaci tvrde da je odlična alternativa pšenici naročito zbog sušnih perioda koji se ponavljaju iz godine u godinu.

 

Neoljušteno zrno služi kao odlična stočna hrana, naročito za ishranu svinja i živine. Proso se može gajiti i koristiti i kao zelena stočna hrana i za seno.

Najviše mu odgovara umerena klima, seje se od aprila do maja, a žanje krajem avgusta.Pošto ima dobro razvijen korenov sistem podnosi sušu. Najviše zahteva vlage od perioda vlatanja pa do perioda metličenja.

Najbolji predusevi su mu zrnene i krmne mahunarke i okopavine. Zemljište treba da bude čisto, bez korova i kvalitetno pripremljeno, te sa obradom zemljišta treba početi na vreme. Zemljište se obrađuje kao i kod kukuruza.

Odličan je kao predusev pošto ostavlja zemljište čisto, bez korova.

Proso zahteva plodna zemljišta i pogoduje mu đubrenje. Za postizanje visokih i stabilnih prinosa treba upotrebiti 80-90kg/ha azota, 120-150kg/ha fosfora i 70-90kg/ha kalijum. Raspored unošenja đubriva treba da bude kao i kod kukuruza.

Za setvu prosa se upotrebljava krupno, kvalitetno seme sa najmanje 93% klijavosti i 99% čistoće. Setva se obavlja kada je zemljište zagrejano na 12-15C. Obavlja se širokoredno, uskoredno ili u trake. Količina semena za setvu zavisi od vrste setve i kreće se od 8-18kg/ha. Dubina setve treba da iznosi 2-3cm.

Nega prosa obično počinje valjanjem useva posle setve da bi nicanje bilo ujednačeno. Na jako zbijenim i vlažnim zemljištima ova mera se ne preporučuje. Međuredna obrada je vrlo važna mera nege kod širokoredne setve, obično se primenje dva puta, i to prva, plića na 2-4cm dubine i druga na 4-5cm.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

Kako proso sazreva neujednačeno, žetva prosa se obično obavlja dvofazno u vreme kada metlice dobiju tamniju boju.

Iako nije kultura koja se seje mnogo i često kod nas , može se kupiti deklarisano seme, pa samo takvo i treba koristiti za setvu.

Izvor: PSSS

Foto: Pixabay