Proso – jeftina, a zdrava namirnica

Proso – anicum miliaceum, od davnina je sastavni deo ljudske ishrane. Reč je o izuzetno zdravoj i hranljivoj žitarica koja nije skupa i dugo vremena je smatrana sirotinjskom hranom i hranom za stoku. Ipak, danas zauzima značajno mesto u savremenoj kuhinji i koristi se kao prilog uz jela sa povrćem i mesom, kao salata, u čorbama, desertima…

Postoje različite vrste prosa. Proso je obično žute boje i okruglog, kompaktnog zrna. U ljudskoj ishrani se koristi bez ljuske. Ne sadrži gluten pa se preporučuje obolelim od celijakije. Spada u izuzetno alkalne namirnice. Lako se vari pa se preporučuje i osobama koje imaju crevne probleme. Pospešuje varenje i obnavlja crevnu floru.

Proso je dobar izvor proteina, bogat je  magnezijumom i gvožđem, vitaminima B kompleksa, cinkom, fosforom, kalijumom, kalcijumom, vlaknima, aminokiselinama…Obezbeđuje organizam energijom i blago ga zagreva. Može se koristiti i za doručak u kombinaciji sa svežim voćem. Inače je blago slatkog ukusa. Priprema se brzo i lako. Prvo se opere i stavi u ključalu vodu, na  jednu šolju prosa idu 2-3 šolje vode, poklopi i zagreva do ključanja. Tada  se smanji temperatura i kuva 15-ak minuta, a nakon toga skloni sa vatre i  ostavi da odstoji 20-ak minuta. Vreme kuvanja zavisi i od konzistencije  koja se želi dobiti, ta se tako prosena kaša se kuva duže.

Preporučuje se u ishrani trudnica, dojilja, starijih osobama sa bolestima  krvnih sudova, dijabetičarima, u slučaju povećanog psiho-fizičkog napora, reumatičarima, kod gihta, astme, glavobolja. Zahvaljujući magnezijumu koji sadrži proso čuva srce, snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanog udara, smanjuje rizik od dijabetesa tip 2, reguliše probavu i jača imunitet. Koristi se i kod anemije i nervne prenapregnutosti. Zahvaljujući salicilnoj kiselini kuju sadrži odlično je za kožu i kosu.

Zrno prosa se može jesti kao samostalno jelo, ali je najlepše u kombinaciji sa drugim namirnicama poput tikvica, patlidžana, crvenog luka, pečurki… Najbolje je da se priprema sa maslinovim uljem, a na kraju može da se doda i limun.  Proso ne sadrži gluten, ali zbog goitrogena koje sadrži ne prepručuje se u velikim količinama osobama sa oboljenjima štitne žlezde. Naime, goitrogena jedinjenja prisutna u nekim namirnicama potiskuju aktivnost štitne žlezde. Ovo nije razlog da osobe sa hipotireozom izbace proso iz ishrane već da ga konzumiraju umereno zbog brojnih drugih prednosti prosa.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Pixabay

Ostavite komentar