Zaštita koštičavog voća od prouzrokovača monilioze

 

Na području Srbije koštičavo voće se nalazi u različitim fazama razvoja u zavisnosti od vrste, sortimenta, lokaliteta i eskpozicije terena.

Kajsije se nalaze u fazi od punog cvetanja do početka formiranja ploda. Breskve i nektarine su u fazi od početka cvetanja do precvetavanja, a šljiva, trešnja i višnja su u fazi od pojave cvetnih pupoljaka do punog cvetanja.

 

ČITAJTE I: Zaštita jabuke od prouzrokovača bolesti

 

 

Za područje neše zemlje se od subote najavljuje višednevni kišni period. U fazama cvetanja koštičavog voća i u uslovima vlažnosti može doći do infekcije cvetova prouzrokovačem sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilinia laxa).

Ukoliko dođe do ostvarenja infekcije navedenim patogenom nije moguće sprečiti dalji razvoj bolesti, te je za zaštitu koštičavog voća od ključnog značaja primena preventivnih mera zaštite.

U svim zasadima koštičavog voća koji su u fazi cvetanja, pre najavljenih padavina, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida:

-Ciprodex (ciprodinil) 0,05%, Neon (ciprodinil) 0,5 l/ha, Chorus 50 WG (ciprodinil) 0,3-0,5 kg/ha, Diverto (ciprodinil) 0,5-0,75 l/ha, Cormax (ciprodinil) 0,2 kg/ha ili

-Signum (boskalid+piraklostrobin) 0,562-0,75 kg/ha ili

– Akord, Lira, Tebukon 250 EW (tebukonazol) 0,75 l/ha.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

S obzirom da je u toku cvetanje i oprašivanje voća veoma je važno preduzeti sve mere u cilju zaštite pčela i drugih oprašivača.

Primena insekticida u fazama cvetanja voća je zakonom zabranjena!

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja