Holandija planira klanje 30 miliona grla stoke zbog klimatske krize

 

U cilju smanjenja industrijske poljoprivrede preduzimaju se različite aktivnosti u kojima Holandija prednjači. Kako izveštava Green Me, to će se postići klanjem viška stoke, što iznosi 30% od ukupnog broja.

 

ČITAJTE I: Evropa: Holandski poljoprivrednici protestuju, bacaju đubrivo na autoputeve

 

 

Ova zemlja ima površinu od 41.000 km², a od toga je jedna petina pod vodom. I pored toga, ima najveću brojnost stočnog fonda u EU po površini. Broj stoke koju uzgajaju je četiri miliona goveda, 13 miliona svinja, 104 miliona jedinki živine, što je čini najvećim evropskim izvoznikom mesa. Kako bi se smanjile emisije azota, na nekim područjima i do 70%, neophodno je smanjiti njihovu brojnost.

Čak 30 miliona stoke za klanje

Na klimatske promene najviše utiču intenzivne farme sa velikim brojem grla. S jedne strane je ogromna zarada i proizvodnja hrane za milijarde ljudi. Na drugoj su ogroman uticaj farmi na životnu sredinu, patnja životinja, kršenje higijenskih standarda.

Veliki je broj životinja na farmama, a izbor da se krene u smanjenje njihovog broja, kako bi se smanjio uticaj intenzivnog uzgoja na životnu sredinu, ima za posledicu klanje 30 miliona grla do 2030. godine.

Vlada ima fond od 25 mlrd EUR kako bi „uverila“ poljoprivrednike da smanje brojnost stoke ili da u potpunosti odustanu od uzgajanja.

Metak na poljoprivrednike

Prema procenama, kako bi se to ostvarilo, oko 11.200 poljoprivrednika bi trebalo da zatvori svoje farme, a 17.600 bi smanjilo broj životinja na imanjima. Zbog ovih vladinih planova, poljoprivrednici su od juna na ulicama širom zemlje.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Ocenjeni su najvećim protestima u istoriji države, a zabeleženo je i nekoliko eskalacija, kada je dolazilo do sukoba demonstranata i policije. U jednom navratu organi reda su čak posegnuli i za oružjem, kada je pucano u pravcu traktora, a pukom srećom, tom prilikom nije bilo povređenih.

Izvor: Agroklub

Foto: Pixabay

Ostavite komentar