Evropa: Holandski poljoprivrednici protestuju, bacaju đubrivo na autoputeve

 

Holandski poljoprivrednici danas su bacanjem stajskog đubriva i smeća na autoputeve i paljenjem vatri duž puteva  nastavili protest zbog najavljenih vladinih planova da smanji emisije azota.

Saobraćajne vlasti saopštile su da je rano jutros nekoliko puteva u centralnoj i istočnoj Holandiji potpuno ili delimično blokirano i da nadležne službe pokušavaju da ih raščiste, prenosi Beta.

 

 

 

ČITAJTE I: Baćina: Proteste 31. jula ne organizuje Inicijativa za opstanak poljoprivrednika

 

 

 

Demonstracije su usledile dan nakon što je posrednik kojeg je imenovala vlada pozvao organizacije poljoprivrednika da razgovaraju sa vladajućom koalicijom o načinima smanjenja emisije azota.

Poljoprivrednici su ljuti zbog ciljeva koje je postavila vlada za obuzdavanje emisija azotnih oksida i amonijaka za koje kažu da prete da unište njihov način života i da ih izbace iz posla.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Vlada kaže da se emisije azotnog oksida i amonijaka, koje proizvodi stoka, moraju drastično smanjiti u blizini prirodnih područja koja su deo mreže zaštićenih staništa za ugrožene biljke i divlje životinje.

Vladajuća koalicija želi da smanji emisije zagađujućih materija za 50 odsto širom zemlje do 2030. godine, nazivajući tu meru „neizbežnom tranzicijom“ za poboljšanje kvaliteta zemljišta, vazduha i vode u zemlji poznatoj po intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Ostavite komentar