Beru se šljive u Toplici, cena upola manja od prošlogodišnje

 

Berba najzastupljenije sorte šljive „stenlej“ počela je na teritoriji Prokuplja, a otkupna cena je 20 dinara, što je upola manje od prošlogodišnje, kada se plaćalo od 35 do 40 dinara za kilogram. Za razliku od svojih kolega poljoprivrednika sa severa koji se već danima na ulici bore da izdejstvuju povoljniju cenu za svoje proizvode, voćari sa juga još ne najavljuju da bi mogli da im se priključe u protestima i da se i oni izbore da se koliko-toliko naplati njihov rad i znoj.

 

ČITAJTE I: Konstantno se povećavaju površine pod borovnicom

 

 

 

 

Nezadovoljni cenom koja je ispod svakog minimuma i ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje, osiromašeni voćari u topličkim opštinama nemaju kapacitete da se organizuju i da naprave ozbiljniji pritisak na monopoliste koji im godinama otkupljuju proizvode po niskoj ceni.

-Ovo je ponižavajuće za sve koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a narod je neorganizovan, ponižen i uplašen da ne izgubi i ono što nema. Rezultat višegodišnjeg uništavanja poljoprivrede je sve manji broj stanovnika i opustošena sela. I ono što je ostalo su staračka domaćinstva, a voćnjaci i njive se sve manje obrađuju – kaže poljoprivrednik iz okoline Prokuplja.

Dodaje da je za sve je kriva nebriga države koja subvencioniše otvaranje fabrika sa jeftinom radnom snagom, a obesmišljenim otkupom i niskom cenom proizvoda uništava male poljoprivrednike koji bi od svog rada na selu mogli da žive i izdržavaju porodice. Ovako, kaže, svi će otići da motaju kablove i da rade za minimalac, jer je i to bolje od teškog rada i prolivenog znoja u njivi.

-Kako je moguće da u godini u kojoj je sve poskupelo za duplo i više, od goriva do đubriva i preparata za prskanje, cena šljive bude upola manja od prošlogodišnje. Na kom to tržištu otkupljivači prodaju naše proizvode, gde je to sada jeftinije? Zašto država ne pošalje inspekcijske kontrole i proveri papire po kojoj ceni se naša roba otkupljuje, a po kojoj ceni je kasnije prodaju? Razumem ja da i oni imaju troškove i da treba da zarade, ali ne mogu ti ljudi da za nekoliko godina naprave kapital i ogroman novac, a mi da još više osiromašimo u istom periodu – dodaju voćari.

Berači za kilogram naplaćuju oko 7 dinara, što dodatno smanjuje realnu cenu šljive na čak 13 dinara.

Kvalitet dobar, ali rod slabiji od prošlogodišnjeg

Poljoprivredni stručnjaci kažu da je ovogodišnji rod nešto slabiji od prošlogodišnjeg, ali da je kvalitet zadovoljavajući, iako je bilo straha da će šljiva ostati manja zbog suše.

-Kiša koja je pala poslednjih desetak dana pomogla je da kvalitet bude mnogo bolji nego što se očekivalo. Šljiva je u Toplici rodila nešto slabije, a kao jedan od razloga je i nedovoljna primena agrotehničkih mera – kažu poljoprivredni stručnjaci.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Inače, nakon što je prethodnih dana završen otkup ranih sorti šljiva po ceni od 10 do 15 dinara, na teritoriji Prokuplja počeo je otkup šljive sorte „stenlej“ koja se, prema proceni poljoprivrednih stručnjaka, nalazi na površini od preko 2.000 hektara, dok je u blačkoj opštini pod zasadom ovog voća površina od oko 5.000 hektara.

Izvor: Južne vesti

Ostavite komentar