11. Sajam pirotske peglane kobasice 27. i 28. januara

 

Jedanaesto izdanje Sajma pirotske peglane kobasice biće održano 27. i 28. januara 2024. u Pirotu.

 

Svi posetioci ove manifestacije imaće priliku da uživaju u ovom autentičnom specijalitetu koji se pravi isključivo od kozijeg, ovčijeg, junećeg ili magarećeg mesa i potiče, kako se pretpostavlja, još iz doba Turaka.

 

 

ČITAJTE I: “Beloblatska kobasicijada” 4. i. 5. februara

 

 

 

Na manifestaciji će se predstaviti i veliki broj destilerija i vinarija iz čitavog regiona, kao i mlekare i drugi proizvođači sira i kačkavalja, ali i izlagači pirotskih suvenira i proizvoda domaće radinosti.

Foto: peglana.com

Gosti će moći da degustiraju i druge lokalne brendove i specijalitete pirotskog kraja: čuveni pirotski kačkavalj i beli sir, staroplaninsku trpezu, domaće organske proizvode i slično.

Na sajmu pored izlagačkog organizovan je i takmičarski deo manifestacije koji se odnosi na proizvod peglana kobasice.

Ova vrsta kobasice je vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima, a pretpostavlja se da potiče još iz doba Turaka.

Foto: peglana.com

Za spravljanje peglane kobasice najčešće se koriste pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa, odnosno „posne“ vrste mesa, a za mnoge je najbolje magareće meso.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Kako se navodi, nikako se ne koristi svinjsko meso iz dva razloga: prvi – jer se lako i brzo kvari, a drugi je vezan za poreklo iz turskog doba, odnosno pogodovanje za ishranu muslimana.

Meso se odvaja od svih žila, masnoća, loja i drugih neželjenih primesa, melje se i umešava sa začinima.

Promoter ovogodišnjeg Sajma peglane kobasice je naš poznati glumac Ljubomir Bandović.

 

Foto: peglana.com