5 moćnih razloga zašto je važno ulagati u održiviju proizvodnju hrane

 

Da li ste znali da način na koji proizvodimo hranu direktno utiče na budućnost naše planete? Suočeni sa klimatskim promenama, iscrpljivanjem prirodnih resursa i porastom globalne populacije, održivija proizvodnja hrane više nije pitanje izbora, već neophodnost.

Ali, održivost nije samo briga o životnoj sredini, već i ulaganje u sigurnije lance snabdevanja, otpornije zajednice i stabilniju ekonomiju.

 

ČITAJTE I: Nestlé u Srbiji: Dve decenije osvajanja srca potrošača kroz ukus, kvalitet i održivost

 

 

Primena regenerativnih poljoprivrednih praksi može poboljšati kvalitet sirovina, očuvati zemljište i povećati tržišnu vrednost proizvoda. Danas, kada potrošači sve više insistiraju na etičkoj i odgovornoj proizvodnji, održiva hrana postaje ne samo ekološki, već i poslovni imperativ.

Foto: Nestle

Donosimo pet ključnih razloga zašto je vreme da se okrenemo održivijoj proizvodnji hrane jer ovo nije samo tema za industriju, već se tiče svih nas.

1.Zdravlje useva

 Zdravi usevi su temelj uspešne poljoprivrede. Kada su biljke snažne i otporne, smanjuje se potreba za hemijskim zaštitnim sredstvima, povećava se kvalitet prinosa i obezbeđuje dugoročna plodnost zemljišta.

– Zdravi usevi daju stabilnije i bogatije prinose, čak i u uslovima klimatskih promena i vremenskih nepogoda. To doprinosi sigurnijem snabdevanju hranom i smanjuje rizik od gubitaka u proizvodnji. Takođe, zdravi usevi bolje koriste vodu i hranljive materije iz zemljišta, smanjujući potrebu za dodatnim resursima. Na taj način čuvamo vodu, zemljište i biodiverzitet i osiguravamo da srpska zemlja ostane plodna i za buduće generacije – objašnjava Ivanka Stojnić, menadžerka za održivi razvoj kompanije Nestlé za tržište jugoistočne Evrope.

Foto: Nestle

 Sa druge strane, ako se ne ulaže u zdravlje useva, dolazi do slabljenja biljaka, smanjenja prinosa i povećane osetljivosti na bolesti, štetočine i ekstremne vremenske uslove. Iscrpljeno zemljište, prekomerna upotreba hemikalija i nedostatak odgovarajuće zaštite dovode do degradacije kvaliteta useva i smanjenja nutritivne vrednosti hrane. Dugoročno, to može ugroziti sigurnost snabdevanja hranom, povećati proizvodne troškove i smanjiti konkurentnost poljoprivrednih proizvoda na tržištu.

2.Kvalitet sirovina

 Kvalitet hrane počinje na njivi. Kada se koriste odgovorne poljoprivredne prakse koje neguju tlo i pažljivo biraju resurse, dobijaju se sirovine čistijeg sastava, bogatijeg ukusa i veće nutritivne vrednosti.

Foto: Agroportal.rs

–  Nestlé kroz regenerativnu poljoprivredu u Srbiji unapređuje kvalitet sirovina primenom praksi koje obnavljaju plodnost zemljišta, poboljšavaju strukturu tla i povećavaju sadržaj hranljivih materija u usevima. Projekat implementacije principa regenerativne poljoprivrede započeli smo 2021. godine i do sada smo uložili oko 1,8 miliona švajcarskih franaka. Do kraja ove godine Nestlé planira da 20 odsto ključnih sastojaka potiče upravo iz regenerativnih izvora, a do 2030. taj udeo će biti čak 50 odsto – otkriva Ivanka Stojnić.

Ona dodaje da su istraživanja, koja su neki od dobavljača sprovodili na terenu, pokazala ozdravljenje zemljišta upravo na parcelama gde su primenjene regenerativne prakse.

Foto: Agroportal.rs

3.Očuvanje prirodnih resursa

 Voda, zemljište i biodiverzitet su ograničeni resursi koji zahtevaju pažljivo upravljanje. Održivija proizvodnja hrane optimizuje potrošnju vode, štiti plodnost zemljišta i smanjuje zagađenje, osiguravajući da prirodni resursi ostanu dostupni i budućim generacijama. Zato i jeste važna primena principa regenerativne poljoprivrede, a Nestlé kao odgovorna kompanija obavezao se na niz transformacija u svom lancu nabavke, sa krajnjim ciljem da do 2050. godine dostigne nultu neto emisiju gasova sa efektom staklene bašte.

– Možda biste rekli da je sama proizvodnja najveći uzročnik naših emisija, ali zapravo oko 70 odsto njih nastane pre nego što sirovine uopšte stignu u pogon. Dakle, od poljoprivrednih praksi naših dobavljača, preko prerade sirovina, logistike, a kasnije pakovanja, sve uzimamo u obzir i uspešno radimo na promenama – pojašnjava naša sagovornica.

Foto: Nestle

4.Vrednost proizvoda na tržištu

 Potrošači danas sve više prepoznaju i cene proizvode koji dolaze iz održivih izvora. Transparentno poreklo, visok kvalitet sirovina i etički standardi u proizvodnji jačaju njihovo poverenje i lojalnost. To se jasno pokazalo tokom pandemije korona virusa, kada su ljudi počeli više da kuvaju kod kuće, da pažljivije čitaju deklaracije i biraju proizvode koji doprinose zdravijem načinu života. Nestlé prepoznaje ovu potrebu i odgovara na nju kroz transparentno označavanje proizvoda, uključujući nutriscore sistem koji jasno prikazuje nutritivnu vrednost sa preporučenim ograničenjem unosa proizvoda. Pored toga, kontinuirano radi na unapređenju ambalaže, sa ciljem potpune reciklabilnosti, pri čemu je trenutno 80 odsto portfolija globalno reciklabilno.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

5.Dugoročna stabilnost

Poljoprivreda koja poštuje principe održivosti bolje podnosi klimatske promene i tržišne oscilacije. Ulaganjem u pametne tehnologije i regenerativne prakse, proizvođači grade stabilniji i otporniji sistem koji garantuje sigurnost hrane i ekonomski rast.

– Regenerativna poljoprivreda čini lanac snadbevanja otpornijim, upravo iz razloga što se zemljište popravlja, a samim tim i prinosi bivaju stabilniji. Ono što je značajno i na šta smo ponosni, to je što ono što radimo ima i dalji uticaj – zbog rotacije useva, odnosno kultura, poljoprivrednicima se otvara tržište i prema drugim kompanijama, a zbog primene regenerativnih praksi sve više su poznati i poželjni i u evropskim zemljama – ističe na kraju razgovora Ivanka Stojnić iz kompanije Nestlé.